hirdetes

Tücsök ciripelés, pipacsmező, ugróiskola, gyümölcs csenés- ilyen volt régen egy nyár

VN
Frissítve: 2024.05.23
Frissítette: ZH

Ülni a klíma hűtötte nappaliban, okostelefon nyomkodása közen nézni a tv-t, miközben éppen egy jegeskávét kortyolgatsz, vagy valami más hideg italt gurítasz le? Így elviselhető a nyár igaz? De mi lenne, ha élveznéd is? Régen sokkal másmilyenebbek voltak a nyarak. A gyerekek alig várták a vakációt, amikor csak tehették kint mókáztak, eszükbe sem jutott a kanapén tölteni az egész napot. Nézzük hogyan teltek a régi nyarak!

Régi nyári programok

Ez lenne a nagybetűs NYÁR?

Én minden évszak beköszöntekor kirobbanóan boldog vagyok, talán a változás szeretem, talán az összes hónapot. Mikor jön az ősz, már alig várom a hatalmas sétákat a színes falevelek között, a termények begyűjtését, télen a hóesést, a meghitt karácsony illatot, tavasszal az első napsütéssel, rügyező fákkal érkező madárcsicsergést, nyáron pedig az önfeledt szabadságot. Számomra a nyár a végtelen móka és jókedv évszaka. Gyerekkoromból maradtak meg ezek az érzések. Bár most már nem szimbolizál akkora szabadságot a nyár, hiszen nincsen iskolai szünet a felnőttek világában, ez az évszak mégis kicsit más, mint a többi. Valahogy olyan, amikor boldognak kell lenni, amikor folyton csinálni kell valamit, valamit, ami jókedvre derít. Ezért szomorúan konstatáltam, hogy a mai fiatalság, egészen egyszerűen csak annyival csinál többet nyáron, hogy lehúzza a redőnyt, és úgy nyomkodja a telefonját, és nézi a TikTok-ot. Ez lenne a nagybetűs NYÁR?

hirdetes

Ilyen volt régen a nagybetűs NYÁR

hirdetes

Biciklizni anya biciklijével, nagyot is esni vele. Gyümölcsöt csenni a harmadik szomszédtól, még akkor is, ha kukacos, vagy meg sem érett rendesen. Pipacsok között elveszve ugrálni, gyerekláncfűből koszorút készíteni, hallgatni a tücskök ciripelését a szinte égig érő fűben az utca végi mezőn. Bújócskázni az udvarban, szám háborúzni is a hatalmasnak tűnő domb mögé rejtőzve. Ugráló kötelezni, versenyezni. Ugróiskolát rajzolni, krétaporosnak lenni. Hintázni, abból kiugrani, koszosnak lenni. Könyvet olvasni, könyvtárba járni, könyvet cserélgetni, ezzel üzletelni. Kiskacsákra vigyázni, meg is etetni. Néha besegíteni, meggyet magozni, és meg is enni. Délben behúzódni, szaloncukros dobozból babaházat építeni. A teraszon bunkert építeni, benne kirakózni, előhúzni a Gazdálkodj okosan-t, és nagyot veszekedni. Esténként tollasozni a kihalt úton, miközben anyuék az árokparton tartanak diskurzust egymást között. Ilyen volt a nagybetűs NYÁR tv, telefon, tablet, okos ez-az, és egyéb kütyük nélkül! Vajon a mostani gyerekek ezt nem élveznék? 
 

Neked mi volt régen a kedvenc nyári programod?

Forrás: Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vásárcsarnok

Vásárcsarnok: Európa második legszebb vásárcsarnoka, mely a budapesti Fővám tér mellett... Tovább

Disznótor

Disznótor:A téli időszak egyik kedves szórakozása a disznótorral összekötött maskarázás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Programajánló Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!