hirdetes

Így lendülj túl könnyedén a nyaralás utáni depresszión!

cs

Egész évben arra várunk, hogy végre elérkezzen a jól megérdemelt nyaralás ideje, aztán az az egy-két hét egy pillantás alatt eltűnik, s bár feltöltődünk energiával, sokan mégis hatalmas teherként élik meg a nyaralás végét. Újra visszatérni a mókuskerékbe, a megszokott hétköznapokba mindenki számára nehéz és megterhelő, ugyanakkor vannak olyanok, akik erre a kelleténél fogékonyabbak. Ezt nevezzük nyaralás utáni depressziónak.

 

De mik is a tünetei ennek? És mit lehet tenni ellene? Tippjeinkkel te is könnyedén a hátad mögött hagyhatod a szorongást. Nézd meg, mit javaslunk a nyaralás utáni depresszió orvoslására!

nyaralás utáni depresszió

Nyaralás utáni depresszió

Mit is értünk pontosan e kifejezés alatt?

A nyaralás utáni kedvetlenséget (Post Vacation Blues) a nyaralást követő állapotra használják, amely étvágytalansággal, rosszkedvvel, s az üresség érzésével jár együtt.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk magunk elé révedni, és elégedetlenül gondolni mindennapjainkra, hogy mennyire is unalmas az életünk, a nyaralás önfeledt napjaihoz képest.

Sajnos a vakáció és a munkába való visszazökkenés közti átmenet valóban kellemetlen lehet, de mi most adunk néhány tippet ahhoz, hogy ezt elkerülhesd!

Tűzzük ki az újabb pihenés dátumát!

Amennyiben már ki van tűzve a nyaralás pontos dátuma, szinte égünk a vágytól, hogy elérkezzen a várva várt pillanat, mikor eldobva csapot-papot kezdetét veheti az üdítő pihenés.

Miért is lenne ez másképpen egy őszre vagy akár télre szervezett vakáció esetén? Nem szükséges ilyenkor egy egész hétnyi szabadságot kivennünk és külföldre utaznunk, számos lehetőség várja a pihenni vágyókat csodálatos országunkban, belföldön is.

Elég egy hétvége is ahhoz – aki teheti akár többször is egy évben – amikor kedvesünkkel, családunkkal vagy a baráti társasággal útra kelünk és kifújjuk a fáradt gőzt. Egy wellness hétvége, vagy egy tartalmas beszélgetésekkel egybekötött kirándulás nem csak energiával tölt fel, hanem az azt megelőző várakozás által motiváltabbakká is válunk, csakúgy, mint a nyári vakációt megelőző időszakban.

hirdetes

Azon sem érdemes stresszelnünk, hogy esetleg mindezt nem engedhetjük meg magunknak, mivel számos akció várja minden évszakban a pihenni vágyókat, így a legtöbb esetben igazán kedvezményes áron juthatunk szálláshoz.

Adjunk időt a visszarázódásra!

Időzítsük úgy a nyaralást, hogy legalább egy, de inkább két nap teljen el a munkába állás és a hazaérkezés között!

hirdetes

Ez azért szükséges, mert így nem kell azonnal a munkával és az azzal együttjáró teherrel megbirkóznunk, éppen elég az otthonunkba való hazatéréshez újra hozzászoknunk.

Ezt könnyebbé tehetjük, ha egy kis pihenést követően listát írunk az elvégezni kívánt feladatokról, de vigyázzunk arra, hogy ne vállaljunk túl sokat! Írjuk bele például a bőröndből való kicsomagolást, mosást és ebédkészítést, a lényeg, hogy állítsunk fel újra valamilyen rendszert!

Szervezzünk a nyaraláshoz köthető programokat!

Vízparton nyaraltál és legszívesebben még mindig a hűsítő habokban lubickolnál? Sokan vagyunk így ezzel, de ha ez nem vígasztal, akkor idézd fel a nyaraláson szerzett emlékeket egy jó strandolás alkalmával! Látogass el a családdal vagy barátokkal akár csak pár órára is egy fürdőbe, vagy strandra, így könnyebben barátkozhatsz meg a hazatérés gondolatával.

Számos fürdőbe válthatunk már délutáni jegyet is, így nem kell egy egész napot erre szánnunk, valóban van arra lehetőség, hogy akár néhány óra alatt is kikapcsolódjunk! Próbáljátok ki!

A vakáció alkalmával időnk javarészét a szabad levegőn töltjük, így ha strandra nem is tudunk kijutni valamilyen oknál fogva, akkor is sokat tehetünk jó közérzetünkért, ha egyéb kinti szabadidős tevékenységekkel foglaljuk el magunkat. Legyen szó egy nagy sétáról, vagy tollaslabdázásról a szabadban, segítségükkel könnyebben visszarázódhatunk.

nyaralás utáni depresszió

Vegyük magunkat körül a nyaraláshoz köthető emlékekkel!

Bár a jó kis vakációt követő, könnybe lábadt szemmel magunk elé révedő nosztalgiánkat első hallásra nem biztos, hogy jó ötletnek tűnik az ahhoz köthető emlékekkel orvosolni, higgyétek el, hogy hasznos lehet!

Az irodaasztalunkra kihelyezett nyaraláson készült nevetős képre tekinteni nap, mint nap valóban gyógyítja a lelkünket ért sebeket, hiszen általuk könnyebben elmosódik az átmenet a vakáció és a munka között.

Egy tengerpartról hozott kagyló vagy egy ott vásárolt kis apróság minden nap arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire jól is éreztük ott magunkat. Vigyünk hát az irodába a vakáción készült fényképet, vagy ott talált és vásárolt kagylót, bögrét, akár mágnest, érezni fogjuk azok pozitív hatását!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kokárda

 A kokárda – mint magyar neve is mutatja – eredetileg színes szalagból... Tovább

Ilona-vízesés

Ilona-vízesés: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!