hirdetes

Megint óraátállítás: hova kell állítani, mikor és még meddig?

ZH
Frissítve: 2024.03.26
Frissítette: ZH

Biztosan mindenki örül, akinek már elege van a télből és hideg időjárásból, hamarosan itt a tavaszi óraátállítás, így vele együtt a nyári időszámítás is kezdetét veszi! Ugyan egy órával kevesebbet alhatunk, de cserébe már tovább lesz világos esténként, és végre kijelenthetjük, hogy: Viszlát tél!

2024 tavaszi óraátállítás

Mikor állítsunk órát?

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, így idén március 31-én vasárnap kell órát állítanunk hajnal 2:00 órakor 3:00 órára, és egészen októberig élvezhetjük. Ugyan legtöbbünknek az elektronikai készülékei automatikusan átállnak, de érdemes feljegyezni a dátumot a nem csak analóg órák használóinak is. A szervezetünknek hozzá kell szoknia az átálláshoz, így előfordulhat az első napokban fáradtabbak leszünk, gyorsabban elfáradunk, vagy ingerlékenyebben reagálunk egyes helyzetekben. Ilyenkor fontos tudni, hogy igen, óraátállítás volt, és egy órával kevesebbet aludtam éjszaka, tehát nem kell aggódni, hogy valami más bajunk lenne.

A nyári időszámítás története – miért kell órát állítanunk?

1784-ben az amerikai diplomata és feltaláló, Benjamin Franklin párizsi nagykövetként dolgozott, ahol először megfogalmazódott az emberben a nyári időszámítás. Párizsban megfigyelte, hogy az emberek inkább este / éjszaka dolgoznak, tevékenykednek, így nem túl költséghatékonyan, de állandóan gyertyát égetnek, ahelyett, hogy kihasználnák a felkelő nap fényét. Felfedezését a Journal of Parisnak is megírta, ahol alapkoncepcióját már ötletekkel is kiegészítette. Franklin azt szerette volna, ha az emberiség a Nappal együtt kelne és feküdne. 


Majdnem 200 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az emberek komolyabban vegyék ezt a tényt, és ehhez az angol William Willett kellett. Az ő ötlete volt az óra előre állítása a nyári hónapokra, amit be is terjesztett az angol parlamentbe, azonban ötletét semmisnek vették. Willett azonban nem hátrált és haláláig minden évben benyújtotta javaslatát, amit a parlament minden évben szintén elutasított.

hirdetes


Talán Willettnek nem járt sikerrel az angoloknál, de 1916-ban, az I. világháború közepén a németek bevezették óraátállítási ötletének rendszerét, hogy a háborús költségek mellett energiát takaríthassanak meg. A németek kellettek ahhoz, hogy a britek is belássák az ötlet hasznosságát, így rá egy hónapra, Nagy Britannia is követte Berlin példáját és minden háborús résztvevő kezdett átállni.


Az Amerikai Egyesült Államok 1918-ban lépett be a háborúba, és ezzel egyidejűleg ők is bevezették a nyári időszámítást, amit eredetileg a háborús időszak után is meg akartak tartani Wilson elnök támogatásával, azonban a többségben vidéki farmerekből álló lakosság már nem örült ennek hírétől. Az új időszámítás miatt mindenki munkája a nap állásától függött, ami zavart okozott a vidéki és városi emberek közötti kapcsolattartásban, így végül a Wilsonnal szemben a törvényhozás nyert.

Háborúk utáni káosz

Az I. világháborúban jól működött az időtakarékos óraátállítás, így szívesen alkalmazták azt a II. világháború idején is. Azonban az Egyesült Államokban teljes káoszhoz vezetett, mikor a háború után visszaálltak a rendes kerékvágásba. A lakosság nem szerette volna elveszni hagyni a munkájukhoz kellő napfényt, így néhány államban és városban megtartották a nyári időszámítási rendszert, ezzel teljes káosz alakult ki az országban.

hirdetes


Az ingázók jártak a legrosszabbul, hiszen különböző időszámítást alkalmaztak a városban, ahol éltek és mást használtak ott, ahol dolgoznak. A lakosságra való tekintettel, ez a kaotikus „minden város saját időszámítással rendelkezik” rendszer nem tartott sokáig. Így jutottunk el a mai időszámításunkhoz, ugyanis 1966-ban az amerikai Kongresszus bevezette a Uniform Time Act-et, ami meghatározta az egységes időrendet. Meghatározták a nyáriidőszámítás kezdetét, és hozzá a pontos időpontot is, hogy mikor állítsuk előre óráinkat, valamint azt is, hogy mikor kell visszaállítani. Természetesen azóta már változott párszor a rendelet, véglegesen a 2007-es változatot fogadjuk el.


Magyarországon véglegesen 1980-ban vezették be a nyári időszámítást, leginkább villamosenergia megtakarítési célokra hivatkozva, illetve, hogy munkaidő után is tudjunk még napfényben programokat csinálni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Európa

Európa: Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyar történelem