hirdetes

Nyílt vagy zárt irodaterek: előnyök és hátrányok, amelyeket érdemes mérlegelni az iroda kialakítása előtt

Az open office, vagy nyílt irodaházak népszerűsége évek óta szárnyal, azonban szakértők számos hátrányra is felhívják a figyelmünket. Ezeket az előnyöket és hátrányokat vesszük most sora, amit érdemes megfontolni mielőtt nekiálltok az iroda átalakításának! 

Nyílt vagy zárt irodaterek

Az, hogy milyen környezetben végezzük a munkánkat, alapvetően meghatározza produktivitásunkat, sőt, lojalitásunkat is a cég irányába. Egy kellemes, csendes és megfelelő környezet a későbbiek során a bevételen is meglátszik majd, így igazán nem érdemes a munkaállomásokon spórolni! Pedig éppen ez az egyik előnye a nyitott irodai megoldásoknak, amelyeket az alábbiakban is tárgyalunk.

Az open office előnyei

Ahogy a fentiekben már céloztunk rá, a nyitott irodai állomások kialakításának egyik előnye annak olcsó fenntarthatósága és kialakíthatósága. A nagy teret könnyebb berendezni és fenntartani is (akár csak a fűtésre gondolva), ráadásul a falak építésével sem kell bajlódni.


A munkavégzés során a nyitott irodai megoldások előnyének tekintik az átláthatóságot és a kommunikáció könnyebbségét a zárt terekhez viszonyítva. Tény, hogy itt mindenki mindent hall – így az információ is jobban áramlik – de vajon ez hozzájárul a kényelmes, nyugodt munkakörnyezethez? Számos kutatás kimutatta, hogy a nyílt irodákban dolgozó kollégák csapatszelleme és kommunikációs készsége jobb az elszeparált társaiknál, ráadásul sok cégnél a vezetők kifejezetten szeretik átlátni a munkatársakat, figyelemmel kísérni napjukat.

hirdetes

Az open office hátrányai

Bár tény, hogy jobban összekovácsolódnak a kollégák ha a nap minden percében hallják egymást, beszélgethetnek, ez azonban rengeteg hátrányt is tartogat. Nem csak arról van itt szó, hogy esetleg a munkaügyeken kívül másról is szó eshet (és fog is esni) az irodában munkaidőben, de arról is, hogy egy-egy ilyen beszélgetés a helyiségben tartózkodó összes kollégát lefoglalja majd: még annak a figyelmét is kizökkenti, akinek az adott témához nincs hozzászólni valója.


Ez pedig könnyen belátható módon a koncentráció csökkenéséhez vezet, ami hosszú távon a bevételeden is meglátszik majd, pláne, ha kreatív gondolkodásra is szükségük van kollégáidnak a munkavégzés során! 


hirdetes
Az tehát, hogy Nektek melyik a jobb megoldás: a nyílt vagy a zárt irodai helyiségek kialakítása, azon múlik első sorban hogy az irodában a kollégák milyen feladatokat végeznek. Amennyiben munkájukhoz nyugalomra, csendre és koncentrációra van szükség, mindenképp érdemes zárt, vagy legalább félig zárt rendszerben gondolkodni.

Hogyan egyesíthetők az előnyök és hátrányok?

A fenti leírásban sorra vettük a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, de mi van, ha egyikről sem szeretnél lemondani? A félig zárt irodai rendszerekkel, üvegfal rendszerrel kialakított irodahelyiségekkel erre is van lehetőség. 


Az üvegfalak megteremtik az átláthatóságot és a kommunikációt is elősegítik, azonban hangszigetelési paramétereiknek köszönhetően mégis csendes, nyugodt környezetet hozhatsz velük létre – ráadásul olcsóbban is gyorsabban az épített falnál. 

IDE kattintva többet is megtudhatsz az üvegfalak előnyeiről! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kárpáti György

Kárpáti György: Kárpáti György a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai... Tovább

Esztergomi Bazilika

 Az egyik legszebb magyar templomról van szó személyében. Az Esztergomi bazilika, teljes... Tovább

Tovább a lexikonra