hirdetes

Éjszakai kijárási korlátozás: mi a helyzet az éjjel-nappali boltokkal?

VN

Miközben Magyarországon a koronavírus gyors terjedése miatt rendkívüli jogrendet rendeltek el, rendkívüli intézkedésekkel, amiről részleteket ITT olvashattok, éjszakai korlátozásokat is vezettek be éjfél és hajnal 5 közötti időszakra. De mi a helyzet az éjjel-nappali közértekkel?

Éjjel-nappali boltok az éjszakai kijárási korlátozás alatt

Az éjjel-nappali közértekbe le lehet menni?

Éjszakai kijárási korlátozást vezettek be éjfél és reggel 5 óra között, ami azt jelenti, hogy ebben az öt órában mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Minden bizonnyal mindenki emlékszik még a koronavírus első hullámára, amikor tavasszal bevezetésre került a kijárási korlátozás, volt néhány kivétel alóla, például a bevásárlás. Tehát élelmiszert vásárolni minden további nélkül kimehetett bárki bármikor, erre nem vonatkozott a korlátozás (kivétel akkor, amikor bevezették az idősek bolti sávját). Jogos a kérdés, hogy az éjszakai kijárási korlátozás alól felmentést jelent, ha csak egy kis tejért szaladunk le az éjjel-nappaliba? Erre keressük a választ!

Hivatalosan ezek mentenek fel az éjszakai kijárási korlátozás alól

hirdetes

Ilyen célokból lehet mozgolódni, nem a lakó- szálláshelyen tartózkodni hazánkban éjfél és hajnali 5 óra között:
•    munkavégzés céljából,
•    a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
•    a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából,

hirdetes
•    egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget, továbbá életvédelmi céllal.

Mit is jelent ez? 

Tehát dolgozhatunk, mehetünk dolgozni, és hazamehetünk onnan, valamint, ha kigyullad a házunk elhagyhatjuk, a gyógyszertárba is elmehetünk, de nem C-vitaminért. Ez azt jelenti, hogy az éjjel-nappali közértek nyitva lehetnek, hiszen az ott dolgozók egyértelműen munkavégzés céljából tartózkodnak ott, kérdés persze, hogy megéri-e nyitva lenniük, ha egyszer a korlátozások miatt jelentősen megcsappan a forgalmuk. Az éjjel-nappali boltok legnagyobb versenyelőnye, hogy mindig nyitva vannak, de mit kezdenek ezzel a versenyelőnnyel, ha mi nem látogathatjuk a boltot mindig. Hiába éhezünk meg egy kis csokira hajnali egykor, avgy szeretnénk egy kis ropit a bennzinkútról, ha egyszer nem hagyhatjuk el az otthonunkat! De, ha éppen munkába tartunk, akkor 5 előtt is bemehetünk a pékségbe, vagy benzinkútra, valamint, ha hazatartunk a munkahelyünkről ebben az idősávban, akkor is beugorhatunk az éjjel-nappali közértbe, legalább is eddig ezt még nem korlátozták. Az éjjel-nappali boltoknak maguknak kell eldönteniük, hogy ez elegendő forgalmat hoz-e nekik ahhoz, hogy megérjen nekik továbbra is nyitva tartaniuk éjjel-nappal! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népszava

Népszava: A Népszava nagy múltú magyar politikai napilap. Eredetileg a Magyarországi... Tovább

Labdarúgás

Labdarúgás: a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb játéka. Angliából ered, de gyorsan,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!