hirdetes

Okos spórolási tippek, amikkel tényleg pénzt takaríthatsz meg

LK

Manapság naponta többször is hallhatjuk, hogy erre-arra nincs pénz valamilyen okból. Valóban nem egyszerű mulatság minden hónap végén elkerülni, hogy az egyenleg mínuszba csússzon át, de a legtöbb esetben nem is lehetetlen.

Néhány okos spórolási tipp, amit érdemes ismerned

Ha számodra is gondot okoz a spórolás, vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy ne kelljen minden hónap végén a forintokat tologatnod az asztalon, akkor fusd át a következő tippeket, amelyek segítségével több pénzt takaríthatsz meg.

Először magadat fizesd ki

A spórolás egyik leghatékonyabb módja, ha megfosztod magad a lehetőségtől, hogy elköltsd a pénzedet. Ez elsőre kissé drasztikusan hangzik, de valójában csak arról van szó, hogy ha fizetésed egy részét minden hónapban automatikusan átutaltatod egy takarékszámlára, vagy magánnyugdíj-számlára, akkor nem kell majd havonta azon tanakodnod, hogy mikor mennyi pénzt tegyél félre, és mennyit hagyj meg költőpénznek. Hosszú távon sok kisebb összeg is nagyra nő majd, így kezdj hozzá minél hamarabb!

Amennyiben rendelkezel takarékszámlával, érdeklődd meg munkahelyed bérszámfejtőinél, hogy kérhetnéd-e béred egy bizonyos részét egy másik számlára. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor magadnak kell elintézned ezt saját számládról.

Próbáld elkerülni az új tartozások felhalmozását

Bizonyos tartozásokat (például lakáshitel) nehéz elkerülni, de számos másikat lehetséges, és sok esetben csak rajtad múlik, hogy belemész-e egy új hitel törlesztésébe, vagy sem. Amikor csak lehet, kerüld ki ezeket a lehetőségeket, és fizess egyszerre, egy részletben. A kamat sokat dobhat egy egyébként olcsóbb dolog árán.

Ha kénytelen vagy kölcsönt felvenni valami megvásárlására, próbálj akkora előleget fizetni hozzá, amekkorát csak tudsz. Minél többet fizetsz ki az árból előre, annál kevesebbet kell törlesztened, és annál kevesebb részlet után kell kamatot fizetned.

Néhány okos spórolási tipp, amit érdemes ismerned

Tűzz ki reális takarékcélokat

Sokkal könnyebb spórolni, ha van mire spórolnod. Tűzz ki magad elé olyan takarékossági célokat, amikről tudod, hogy elérheted őket, hogy legyen, ami az ésszerű döntésre motiváljon a nehéz pénzügyi helyzetekben.

hirdetes

A komolyabb célok, mint például egy otthon megvásárlása akár több éves vagy több évtizedes spórolás árán érhetők csak el, ezért fontos, hogy pénzügyi helyzetedet ez idő alatt folyamatosan nyomon kövesd. Ne csak azt figyeld, hogy az elmúlt hónapokban hogy alakult az egyenleged, hanem vizsgáld meg az előző év(ek)et is.

Vezesd háztartásod költségvetését

Mint azt mondtuk, a célkitűzés jó taktika, de nehéz elérni bármit is, ha nem tartod számon kiadásaidat. Próbáld minden hónap elején elosztani bevételedet a legfontosabb tényezőkre, hogy elkerülhesd a pénzkidobást a felesleges dolgokra. Ne feledkezz meg a megtakarítási számládról vagy a magánnyugdíj számládról sem.

A költségvetés számon tartásához szorosan kapcsolódik a kiadások feljegyzése is. A költségek nyomon követése segít rávilágítani olyan pontokra is, amelyek szinte észrevétlenül viszik a pénzt és növelik a kiadásokat. Hogy milyen részletességgel jegyzed kiadásaidat, az attól függ, hogy milyen súlyos pénzügyi helyzeted, de a nagyobb költségeket mindenképpen érdemes heti és/vagy havi szinten követni. Nem árt, ha összegyűjtöd a bevásárláskor kapott blokkokat, és rendszeresen áttanulmányozod őket.

hirdetes

Utazz olcsóbban

Egy autó karbantartása és rendszeres újratöltése (nem is beszélve az esetleges javításokról és biztosításokról) a bevétel komoly részét felélheti. Persze ez nem jelenti azt, hogy el kéne adnod autódat, hiszen sok esetben nélkülözhetetlen közlekedési eszköz, különösen nagyobb családok számára.

A lényeg az, hogy próbálj minél kevesebbet támaszkodni autódra, és ha csak teheted, válassz olcsóbb, egészségesebb, és kevésbé szennyező közlekedési formákat, például a gyaloglást, vagy a kerékpározást.

Néhány okos spórolási tipp, amit érdemes ismerned

Hagyd a boltban a luxuscikkeket

Ha nehezen megy a spórolás, akkor ez is sokat segíthet – sok olyan kiadás, amit alapköltségnek veszünk, valójában egyáltalán nem létfontosságú dolgokra megy el. A luxuscikkek kiiktatásával nem kevés pénzt takaríthatsz meg. Biztosan gyakran a kosárba kerülnek olyan dolgok is, amelyek mellőzésével sem változnának túl sokat (vagy egyáltalán semmit) hétköznapjaid.

Itt lehet szó kisebb (használt, de jó állapotban lévő ruhák) és nagyobb (egy olcsóbban karbantartható, kisebb fogyasztású autó) áldozatokról is, attól függően, hogy mit követel meg pénzügyi helyzeted. Nem árt továbbá eladni azokat az otthoni berendezéseket és eszközöket, amiket ritkán, vagy sosem használsz.

Fogyassz kevesebb energiát

Sokan gondolkodás nélkül elfogadják a rezsiköltségeket, azonban az energiafogyasztás csökkentése az egyik leghatékonyabb spórolási forma hosszú távon. Ezek a módszerek valójában olyan egyszerűek, hogy nem kell hozzájuk mást tenned, mint odafigyelned rájuk.

  • Kapcsold le a villanyokat azokban a helységekben, amikben éppen nincs senki (vagy az egész házban, ha kijössz). Ha gyakran megfeledkezel róla, akkor ragassz egy kis emlékeztető cetlit a fogasok mellé vagy bejárati ajtóra.
  • Próbáld megállni, hogy fűtsd/hűtsd a lakást, hacsak nem kritikusan fontos. Egy kisméretű asztali ventilátor lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint egy klímaberendezés, és felesleges befűteni az egész otthont éjszakára (több réteg takaró pedig még mindig olcsóbb, mint az intenzív fűtés).
  • Szigeteltesd le otthonodat. Habár egy otthon leszigetelése nem a legolcsóbb befektetés, csupán egyszeri költségről van szó, ami hosszú távon segít majd megőrizni az ideális hőmérsékletet a házon belül, csökkentve ezzel a hűtésre és fűtésre fordított összegeket.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik legszebb nemzeti parkja, mely az ország első nemzeti... Tovább

Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget

 Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek