hirdetes

A világ 5 legjobb országa oktatás szempontjából

Sz.F.

A fiataloké a jövő, és rajtunk múlik, hogy megtanítsuk nekik, mit kezdjenek vele (vagy legalább is azt, hogy mit ne). Akár történelmi példákkal, akár konkrét, gyakorlati képzéssel tesszük ezt, fontos, hogy iránymutatásuk egy korszerű, összeszedett oktatási rendszerben történjen. 

A világ 5 legjobb országa oktatás szempontjából

A fiatalok személyiségének fejlődése iskolai éveik során a legintenzívebb, így rengeteg felelősség hárul azokra az oktatókra, pedagógusokra és mentorokra, akik ilyenkor foglalkoznak velük.

2018-ban is rangsorolásra kerültek a világ országai oktatásuk szerint. A sorrend egy világszintű felmérés eredményei alapján készült el, amely három fő szempontot vizsgált: (1) közoktatási rendszer fejlettsége, (2) hányan fontolnák meg, hogy egyetemre járjanak az adott országban, és (3) a kínált oktatás minősége. 2018-ban a következő országok kerültek az első 5 helyre ezen szempontok szerint.

5. Franciaország

A francia közoktatás egy nemzeti tanterven alapszik, és 6-16 éves kor között kötelező. A legtöbb diák az óvodából érkezik ebbe a rendszerbe és 16 éves kortól a felsőoktatásban folytatja tanulmányait. Franciaország neves történelmi gondolkodók hazája, így nem meglepő, hogy a filozófiára komoly hangsúlyt fektetnek az itteni oktatásban. A végzős diákok minden évben megírják baccalauréat nevű központi filozófiai esszét. A tanulók általában szerdán pihenhetnek, és a szombati nap fele is az övék.

4. Németország

hirdetes

Az óvoda ötlete Németországból származik, és Friedrich Fröbel nevéhez fűződik, aki 1837-ben alapította meg az első ilyen intézményt, és 1840-ben állt elő a „kindergarten” megnevezéssel (ami gyermekkertet jelent). A német diákok négy évet töltenek általános oktatásban, majd ez után teljesítményük szerint a három lehetséges tanulmányi irány egyikét javasolják nekik. Gimnáziumba mennek a főiskolát megcélzók, reáliskolába (Realschule) a szellemi munkát tervezők, és általános iskolába (Hauptschule) a kereskedelmi vonalat megpályázók. Ezek a diákok a globális átlagnál jóval fiatalabban választanak tanulmányi pályát. 

hirdetes

3. Kanada

Az általános és középszintű oktatás minden gyerek számára kötelező és ingyenes 5 éves kortól. Az alkotmány minden tartományba saját oktatási hatóságot ír elő, és habár ez egy kevert oktatási rendszert eredményez, sosem bizonyult hátrányosnak a diákok számára. A kanadai diákok az átlag felett teljesítenek az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nemzetközi felmérésein. Québecben a tanulóknak egy kétéves professzionális képzést kell teljesíteniük, mielőtt egyetemre mehetnének, de ezen kívül az egész ország viszonylag hasonlóképpen működik ilyen téren.

2. Egyesült Államok

Az USA közoktatási rendszerét javarészt a központi és az állami adórendszerből finanszírozzák. A diákok 13 osztályt kell, hogy kijárjanak az óvodától kezdve a középiskola végéig, és durván 70%-uk megy tovább felsőbb oktatásra. Az Egyesült Államokban található 8 a világ 10 legjobb egyeteme közül.

1. Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban 5-től 16 éves korig kötelező részt venni az oktatásban. A diákok egy központi tanterv négy szakaszát teljesítik ez idő alatt. A kereskedelmi szakemberek képzésére létrejött modern középfokú iskolák és a klasszikus beállítottságú gimnáziumok közötti különbségek új, egységesebb iskolák kialakítását ösztönözték (habár ezek lebonyolítása minden országban másképpen zajlott). Az Egyesült Királyságban a diákok átlagos teljesítményt mutattak az OECD matematikai és szövegértési tesztjein. A világ 10 legjobb egyeteméből 2 itt található.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mobilfal jelentése

A mobilfal egy olyan térelválasztó falrendszer, amely rugalmas teremelosztást teremt meg... Tovább

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász: Hungarikum. A Csabai kolbász mai formájának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Külföld