hirdetes

Szombaton megkezdődött a 183. Oktoberfest, amit idén kerítéssel is védenek!

Pecze Csilla

Közel kétszáz éve rendezik meg Európa legismertebb sörünnepét, az Oktoberfestet. Idén először kerítéssel védik a program teljes területét.

 

Bajor népviselet az Oktoberfesten

A 183. Oktoberfest megnyitotta kapuit, ami 17 napig a sör- és kolbászfogyasztásról szól majd. A biztonsági intézkedések fokozottabbak, mint eddig valaha, de az elmúlt évek zavargásai miatt kevesebb turista érkezett a bajor fővárosba, Münchenbe. Nagyméretű hátizsákot nem lehet bevinni a látogatóknak, és mindenkit átvizsgálnak.​ A bajor belügyminiszter elmondása szerint, nem látják, hogy veszély lenne, de fel kell készülni minden eshetőségre, a helyszínen biztonsági őrök és kamerák figyelik a vendégeket.

Az Oktoberfesten egyébként nemcsak sört, és kolbász fogyaszthatunk, hanem édességeket is találhatnak az azt kedvelők. Vidámpark, céllövölde, mutatványosok, szórakoztató játékok, népviseletbe bújt bajorok és zenekarok várják a kedves látogatókat. A következő oldalon megismerkedhetsz a világhíres Oktoberfest múltjával és jelenével! 

Bajor <a class="autolinkeles" title="népviselet" href="https://www.magyarorszagom.hu/nepviselet-.html">népviselet</a> az Oktoberfesten

Az Oktoberfest története – összehasonlítva a többi tradicionális német népünnepéllyel – viszonylag rövid. Először 1810. október 12-én rendezték meg. Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München város egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. A müncheni városfal melletti réten nagyszabású lovasversenyt hirdettek az esküvő alkalmából. Azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mező”).

Mivel Lajos királyt nagyon érdekelte az antik Görögország, azt javasolta alattvalóinak, hogy az eseményt az antik olimpiai játékok mintájára rendezzék. A javaslatot izgatottan elfogadták, így az első években az Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt. A bajor királyi udvar a lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben is megismétlik.

Az Oktoberfest napjainkban

Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz. Egyre nagyobb számban található köztük külföldi, főleg olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Az utóbbi években növekvő problémát jelent a látogatók körében a túlzott alkoholfogyasztás. Ennek szeretnének gátat szabni az illetékes szervezők a „Nyugodt Wiesn” koncepcióval. A sátrakat arra kötelezik, hogy 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a maximális hangerőt pedig 85 dB-ben szabták meg. A sláger- és a popzene csak esténként szólhat. Ezáltal az Oktoberfest a családok és az idősek számára is elérhető maradt, az évek alatt megszokott hangulat megtartásával.

hirdetes
Bajor népviselet az Oktoberfesten

Az Oktoberfesten a müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. A kilátogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll a rendelkezésükre. Az utóbbi években előfordult azonban, hogy egy sátrat a túlzsúfoltság miatt rövid ideig be kellett zárni. München város honlapján ezért el is helyeztek egy Wiesn-barométert, ami a sátrak aktuális kihasználtságát mutatta.

Az Oktoberfest korsói

A sátrakban használatos söröskorsó korábban 1,069 liter volt, manapság már a kereken 1 litereseket alkalmazzák. Ezeket minden évben újratervezik, tulajdonosuk pedig a sörfőzde, aki a sört tölti bele. Így eltulajdonításuk bűncselekménynek számít. Különösen az 1980-as, 1990-es években harapódzott el a korsólopások száma, akkor a biztonságiak kapták feladatul a lopások kifigyelését. A korsók ma már szuvenírként megvásárolhatók.

Bajor népviselet az Oktoberfesten

Óriáskerék

Az óriáskereket először 1880-ban állították fel, ekkor a magassága 12 méter volt. Manapság az egyik legkedveltebb attrakciónak számít a most már 50 méter magas óriáskerék. A rajta utazók látványos képet kaphatnak a fesztiválról madártávlatból.

hirdetes

Krinolin

A Krinolin egy tradicionális körhinta, ami 1924 óta része az Oktoberfestnek. Kerek formája és a forgó mozgása egy krinolinra emlékeztet, innét kapta a nevét. Egészen 1938-ig emberi erővel forgatták a körhintát, ahol máig egy fúvószenekar játszik élőben.

Toboggan

A Toboggan egy toronycsúszda, ami 1906 óta van az Oktoberfesten. A Toboggan szó a kanadai algokin-indián nyelvből származik, és ott könnyű szánkót jelent. Középen egy gyors szállítószalag viszi az utasokat 8 méter magasra, majd a toronyból nagy sebességgel csúsznak le a torony körül tekergő facsúszdában.

Olympia Looping

Az Olympia Looping egy hordozható hullámvasút, az egyetlen öt fordulót tartalmazó hullámvasút a világon.

Alpinabahn

Az Alpina Bahn a világ legmagasabb hordozható hullámvasútja.

Powertower

A Powertower a világ legmagasabb hordozható szabadesés tornya.

Bajor népviselet az Oktoberfesten
  • A Theresienwiese (Terézia-mező) 42 hektáros, ebből a fesztivál 31 hektárt foglal el.
  • Évi kb. 6 millióan látogatják, 2006-ban 6,5 millióra tehető a látogatók száma. E tekintetben a rekord 1985-ből való, akkor 7,1 millió volt az érdeklődők száma.
  • 100 000 ülőhely áll a vendégek rendelkezésére.
  • Évente mintegy 12 000 ember dolgozik az Oktoberfesten, ebből 1600 pincérnő.
  • Átlagosan minden évben kb. 60 000 hektoliter sör (ennyi sör megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját) és 500 000 sült csirke fogy.
  • Egy gyakorlott pincérnőnek 1,5 másodpercbe telik az egy liter sör csapolása.
  • Létezik egy szabályzat, ami azt írja elő, hogy a kicsapolt sör legfeljebb 0,1 literrel térhet el az egy litertől.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Siklósi vár

Siklósi vár: A Villányi-hegység déli lábainál, egy kisebb magaslaton láthatóak Siklós... Tovább

A magyar koronázási palást

A magyar koronázási palást: koronázási palást a koronázási jelvények egyike. A koronázási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!