notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Idén 183. alkalommal és fokozott ellenőrzésekkel nyitotta meg kapuit az Oktoberfest!

hirdetes

Szombaton megkezdődött a 183. Oktoberfest, amit idén kerítéssel is védenek!

Pecze Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Közel kétszáz éve rendezik meg Európa legismertebb sörünnepét, az Oktoberfestet. Idén először kerítéssel védik a program teljes területét.

 

Bajor népviselet az Oktoberfesten

 

A 183. Oktoberfest megnyitotta kapuit, ami 17 napig a sör- és kolbászfogyasztásról szól majd. A biztonsági intézkedések fokozottabbak, mint eddig valaha, de az elmúlt évek zavargásai miatt kevesebb turista érkezett a bajor fővárosba, Münchenbe. Nagyméretű hátizsákot nem lehet bevinni a látogatóknak, és mindenkit átvizsgálnak.​ A bajor belügyminiszter elmondása szerint, nem látják, hogy veszély lenne, de fel kell készülni minden eshetőségre, a helyszínen biztonsági őrök és kamerák figyelik a vendégeket.

 

Az Oktoberfesten egyébként nemcsak sört, és kolbász fogyaszthatunk, hanem édességeket is találhatnak az azt kedvelők. Vidámpark, céllövölde, mutatványosok, szórakoztató játékok, népviseletbe bújt bajorok és zenekarok várják a kedves látogatókat. A következő oldalon megismerkedhetsz a világhíres Oktoberfest múltjával és jelenével! 

 

Bajor <a class="autolinkeles" title="népviselet" href="https://www.magyarorszagom.hu/nepviselet-.html">népviselet</a> az Oktoberfesten

 

Az Oktoberfest története – összehasonlítva a többi tradicionális német népünnepéllyel – viszonylag rövid. Először 1810. október 12-én rendezték meg. Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München város egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. A müncheni városfal melletti réten nagyszabású lovasversenyt hirdettek az esküvő alkalmából. Azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mező”).

 

Mivel Lajos királyt nagyon érdekelte az antik Görögország, azt javasolta alattvalóinak, hogy az eseményt az antik olimpiai játékok mintájára rendezzék. A javaslatot izgatottan elfogadták, így az első években az Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt. A bajor királyi udvar a lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben is megismétlik.

 

Az Oktoberfest napjainkban

 

Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz. Egyre nagyobb számban található köztük külföldi, főleg olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Az utóbbi években növekvő problémát jelent a látogatók körében a túlzott alkoholfogyasztás. Ennek szeretnének gátat szabni az illetékes szervezők a „Nyugodt Wiesn” koncepcióval. A sátrakat arra kötelezik, hogy 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a maximális hangerőt pedig 85 dB-ben szabták meg. A sláger- és a popzene csak esténként szólhat. Ezáltal az Oktoberfest a családok és az idősek számára is elérhető maradt, az évek alatt megszokott hangulat megtartásával.

hirdetes

 

Bajor népviselet az Oktoberfesten

 

Az Oktoberfesten a müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. A kilátogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll a rendelkezésükre. Az utóbbi években előfordult azonban, hogy egy sátrat a túlzsúfoltság miatt rövid ideig be kellett zárni. München város honlapján ezért el is helyeztek egy Wiesn-barométert, ami a sátrak aktuális kihasználtságát mutatta.

 

Az Oktoberfest korsói

 

A sátrakban használatos söröskorsó korábban 1,069 liter volt, manapság már a kereken 1 litereseket alkalmazzák. Ezeket minden évben újratervezik, tulajdonosuk pedig a sörfőzde, aki a sört tölti bele. Így eltulajdonításuk bűncselekménynek számít. Különösen az 1980-as, 1990-es években harapódzott el a korsólopások száma, akkor a biztonságiak kapták feladatul a lopások kifigyelését. A korsók ma már szuvenírként megvásárolhatók.

 

Bajor népviselet az Oktoberfesten

 

Óriáskerék

Az óriáskereket először 1880-ban állították fel, ekkor a magassága 12 méter volt. Manapság az egyik legkedveltebb attrakciónak számít a most már 50 méter magas óriáskerék. A rajta utazók látványos képet kaphatnak a fesztiválról madártávlatból.

 

Krinolin

A Krinolin egy tradicionális körhinta, ami 1924 óta része az Oktoberfestnek. Kerek formája és a forgó mozgása egy krinolinra emlékeztet, innét kapta a nevét. Egészen 1938-ig emberi erővel forgatták a körhintát, ahol máig egy fúvószenekar játszik élőben.

 

Toboggan

A Toboggan egy toronycsúszda, ami 1906 óta van az Oktoberfesten. A Toboggan szó a kanadai algokin-indián nyelvből származik, és ott könnyű szánkót jelent. Középen egy gyors szállítószalag viszi az utasokat 8 méter magasra, majd a toronyból nagy sebességgel csúsznak le a torony körül tekergő facsúszdában.

 

Olympia Looping

Az Olympia Looping egy hordozható hullámvasút, az egyetlen öt fordulót tartalmazó hullámvasút a világon.

 

Alpinabahn

Az Alpina Bahn a világ legmagasabb hordozható hullámvasútja.

 

Powertower

A Powertower a világ legmagasabb hordozható szabadesés tornya.

 

Bajor népviselet az Oktoberfesten

 

  • A Theresienwiese (Terézia-mező) 42 hektáros, ebből a fesztivál 31 hektárt foglal el.
  • Évi kb. 6 millióan látogatják, 2006-ban 6,5 millióra tehető a látogatók száma. E tekintetben a rekord 1985-ből való, akkor 7,1 millió volt az érdeklődők száma.
  • 100 000 ülőhely áll a vendégek rendelkezésére.
  • Évente mintegy 12 000 ember dolgozik az Oktoberfesten, ebből 1600 pincérnő.
  • Átlagosan minden évben kb. 60 000 hektoliter sör (ennyi sör megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját) és 500 000 sült csirke fogy.
  • Egy gyakorlott pincérnőnek 1,5 másodpercbe telik az egy liter sör csapolása.
  • Létezik egy szabályzat, ami azt írja elő, hogy a kicsapolt sör legfeljebb 0,1 literrel térhet el az egy litertől.

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
155 886
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
155 886
Közösség

Szótár

Tisza-tó

Az ország harmadik legnagyobb tava. Nem annyira mély, sok helyen lápos. Nagy része a... Tovább

Szigetköz

Szigetköz: Magyarország egyik legszebb része a Szigetköz. A Győri-medence Duna és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Utazás