hirdetes

Mikor vedd meg a repülőjegyet a nyaralásra? Megmutatom, mikor a legolcsóbb

VN

A barátaim mindig hitetlenkedvem és már-már irigykedve néznek, amikor elújságolom nekik, hogy micsoda jó úti célokra sikerült retúr (azaz oda-vissza) repülőjegyet vennem 15-20 ezer forintért. Mindig jön a kérdés, hogy csinálom? Hogyan, és mikor lehet olcsó repülőjegyeket kifogni a nyaraláshoz?

Olcsó repülőjegy trükkök

Mennyibe kerülnek a repülőjegyek?

A légi közlekedés világában való eligazodás, különösen a járvány utáni időszakban, ijesztő lehet az ingadozó árak és a látszólag kiszámíthatatlan üzletek miatt. Alapvető tapasztalataim azt mutatják, hogy a koronavírus, háború, infláció okozta válság hatása valóban megérződik a repülőjegyeken is, és valóban egy kicsit drágábbak lettek, de attól még nem szabad 100 ezer Forintért Rómába venni egy egyszerű fapados retúrjegyet, hiszen 20-30 ezer Forintból simán meg lehet úszni a dolgot, még akkor is, ha nem vagyunk gyakorlottak. Vannak repjegyár összehasonlító oldalak, nekem a Skyscanner, és a GoogleFlights  a kedvencem, amik nemcsak azt mutatják meg, hogy mely napon mennyibe kerülnek a jegyek, hanem azt is jelzik egy zöld, sárga, vagy piros pöttyel, hogy ezek az árak mennyire jók vagy nem jók az átlaghoz képest. 

Melyik nap a legjobb repülőjegyet venni?

Az Expedia kutatása szerint az ideális nap a repülőjegy lefoglalására a vasárnap. Ezen a napon elvileg 10%-ot is meg lehet takarítani. Szerintem azonban ez nagyon fars adat, még sosem vettem repülőjegyet vasárnap, bármennyire is ilyenkor van a legtöbb időm nézegetni, ennek pedig az az oka, hogy vasárnap jellemzően drágábbak. A repülőjegy társaságok dinamikus árazást folytatnak, ami azt jelenti, ha több vevő, érdeklődő, repülőjegy oldalt nézegető van, akkor nagyobb keresletre számítva a rendszer megemeli az árakat, a jegyek akkor olcsóbbak, amikor nincs nagy kereslet. Vasárnap sokan nézegetik az oldalakat, te magad is nyomot hagysz az interneten, miközben összehasonlítgatod a különböző ajánlatokat. Korábban talán hallottál arról, hogy a repülőjegyek vásárlásának titkos ideje kedd éjfél volt, de ezt sokan cáfolják. Szerintem a legjobb taktika értesítést beállítani z árak mozgásáról a már említett GoogleFlights oldalon, és figyelgetni, milyen irányba halad az árak mozgása.

hirdetes

Érdekel egy nagyon különleges európai reptér, egy mesés szigeten, ahol nem mellesleg egy népszerű filmet is forgattak? Kattints!

Mennyivel előre kell repülőjegyet venni?

Azt lehet mondani a kutatások alapján, hogy 27-21 nappal előre érdemes repülőjegyet vásárolni. Szerintem ez sem igaz teljesen. Úti célonként változó a helyzet. Semmiképpen sem érdemes pár héttel, esetleg nappal előtte megvenni a jegyet, mert akkor a legdrágább, de ha túl korán veszsük meg, akkor is magas árakkal találhatjuk szembe magunkat. A megoldás az, hogy már jó előre figyelgetni kell, és akkor megvenni, amikor csökkenő tendenciát mutat. A csökkenés egy nem várt ponton hirtelen növekedésre vált, ezért nem feltétlenül kell kivárni a legolcsóbb opciót, mert ez sokszor nem lehetséges, akkor kell lecsapni, amikor számunkra már elég olcsó az ár. Nekem volt már olyan, hogy egyszerűen nem akart olcsó lenni a kinézett járatra a jegy, így inkább úti célt váltottam, a Skyscanneren megnéztem, hogy ezekre a napokra hova a legolcsóbb a repülőjegy a „Bárhova” opcióval.

hirdetes

Egyéb trükkök olcsó repülőjegyekhez?

Általában az is megfigyelhető, hogy a hétfőtől vasárnapig tartó nyaralás esetén jóval magasabbak a repülőárak, mintha például szerdától szerdáig maradnánk. Hétvégén általában, de nem mindig drágább repülni – ami talán nem is szorul magyarázatra. Valamint az off szezont, utószezont is érdemes kipróbálni. A déli országokban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban még szeptemberben, sőt akár októberben is fürdő idő van, de mivel nincs nyári szezon sokkal olcsóbban ki lehet fogni a repjegy árakat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget: Az egyik leghíresebb része az országnak, mert ez annyira a Balaton része,... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!