hirdetes

Oltás nélkül nemcsak utazni, máshová sem lehet menni

VN

Jelenleg óriási vita van a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban, aminek tárgyát az képzi, hogy legyenek-e különösebb előjogaik azoknak, akik már átestek az oltáson, azaz legyenek-e valamiképpen diszkriminálva azok, kik nem kaptak még oltás. Ahogyan sokáig a vakcinával kapcsolatban sem tudunk sok mindent, úgy ezzel kapcsolatban sem lehet biztosat mondani egyelőre, de elképzelhető, hogy nemcsak nem lehet majd utazni koronavírus oltás nélkül, hanem koncertekre, fesztiválokra, színházba, moziba, meccsekre sem lehet majd menni.

Oltás nélkül sehova nem lehet menni

Vakcina nélkül sehova

Nincsenek egyedül, de a Görögök elkezdték sürgetni az ügyet, hogy jöjjön létre minél előbb egy uniós szintű egységes oltásigazolás. Ennek érdekében Kirjakosz Micotakisz görög miniszterelnök kedden levelében fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, annak érdekében, hogy az érintettek szabad mozgása biztosítva legyen az Unión belül. Hozzátette, Görögország nem szeretné kötelezővé tenni az oltást, csupán az a céljuk, hogy a már beoltottak számára szabaddá tegyék az utazást, illetve, hogy ezzel együtt újabb embereket ösztönözzenek arra, hogy átessenek az oltáson.

Nincsenek egyedül

Görögország ezzel az elképzelésével nincsen egyedül, számtalan más ország is felvetett már hasonló elképzeléseket. Azonban még mindig folyik a vita róla, hogy ez mennyire korlátozza egyes emberek jogait. Vannak olyan nézetek, amik szerint ez gyakorlatilag egyet jelentene azzal, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. Többek között Nagy-Britanniában is felmerült már, hogy a legkülönbözőbb tömegrendezvények, múzeumok és sportesemények látogatását az oltottság igazolásához kössék, még a kilépésük előtt, illetve több Európai Unión kívüli országban is volt napirenden a téma. Izrael jár a legelőrébb ezen az úton, ahol már be is mutattak egy applikációt, melynek segítségével, a már beoltottak szabadon utazhatnak, karanténkötelezettség nélkül, vehetnek részt bizonyos eseményeken, a szektor általános megnyitása előtt. Izlandra bárki beutazhat, aki igazolni tudja, hogy szervezete termel antitesteket, azaz vagy átesett az oltáson, vagy magán a betegségen, de hazánkban is elkezdték ezt alkalmazni. De olyan ország is van, ahol azt tervezik hivatalos formában rögzíteni, hogy ki az, aki visszautasította az oltást. 

hirdetes

Mennyire jogszerű ez?

hirdetes

Mint már fentebb is írtuk, nem egyértelmű az álláspont a témában kapcsolatban. Van több olyan Európai Uniós ország is, ami ellenzi az úgynevezett vakcinaútlevél bevezetését. Jogi szakértők szerint az igazolvány bevezetése az egészségügyi státuszuk alapján különböztetné meg az embereket és fontos közsszolgáltatásokat vonna meg a be nem oltottaktól, illetve utat nyitna az emberek egészségi állapotának további ellenőrzése felé is, tehát nemcsak emberi jogi, hanem adatvédelmi kérdéseket is vet fel a téma. Illetve az emberek reakciójától is félnek egyes szakértők, bár az alapvető cél ezzel, a már beoltottak jutalmazása, és ezzel az oltási kedv növelése, vannak, akik attól tartanak, hogy ez csak radikalizálná az oltásellenesek magatartását. A kérdés tehát még nyitott, de minden bizonnyal előbb-utóbb pont kerül a végére. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Pécsi ókeresztény sírkamrák: az UNESCO kulturális világörökségi listáján 2000 óta... Tovább

Bujtor István

Bujtor Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!