hirdetes

Honnan tudhatod, hogy átestél az omikronon? Mennyire hatékonyak a vakcinák?

VN

Biztosan mindenki jól tudja, hogy hazánkban, ahogyan számos más országban is, terjed az omikron variáns, a koronavírus legújabb mutációja. Mit kell tudunk róla, honnan tudhatjuk, hogy átestünk-e rajta, mennyire hatékonyak a vakcinák vele szemben?

Omikron tudnivalók

A legfontosabb tudnivalók az omikron variánsról

Az omikron variáns, mint ahogy láthatjuk is könnyebben terjed, mint az eddigi variánsok terjedtek. A szakértők szerint, akik omikron-fertőzöttek könnyedén átadhatják a vírust oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt úgy is, ha nem jelennek meg tünetek. Az omikron nem betegíti meg annyira az embereket, mint a korábbi változatok, de a pozitív eredményt mutató emberek tömege továbbra is hatalmas számokat kényszerít az izolációra. Úgy tűnik, hogy az omikron a legtöbb esetben inkább megfázáshoz hasonlít, olyan tünetekkel jelentkezik, mint például a torokfájás, az orrfolyás vagy a fejfájás. A korábbi variánsokkal szemben nem okoz olyan nagymértékben szaglás és ízlés vesztést, valamint magas lázat sem, de a hivatalos tünetek továbbra is ezek. Annak ellenére, hogy gyorsan terjed, sok esetben nem okoz olyan súlyos tüneteket, hogy kórházi ápolást tegyen szükségessé, bár ez az oltásoknak is köszönhető. 

hirdetes

Honnan lehet tudni, hogy átestél az omikron fertőzésen?

Biztosra csak onnan lehet tudni, hogy z omikron variánst kaptad-e el, hogy le kell tesztelni. Ehhez a PCR-tesztekből származó mintát kell elemezni, ami kimutatja, hogy a fertőzést okozó variáns Omikronnak, Deltának vagy valami másnak tűnik-e. Annak megerősítéséhez, hogy a gyanús eset az Omikron, teljes genetikai elemzést igényel, amely négy és öt napig tart. 

hirdetes

Mennyire hatékonyak a vakcinák az omikron ellen?

Minden vírus folyamatosan mutálódik, és ezek a mutációk új verziókat – vagy változatokat – eredményeznek egy ilyen az omikron verzió is. Ezek egy része károsabbá teheti a vírust, vagy egyszerűen könnyebben terjedhet. A tudósok ezeket "aggodalomra okot adó változatoknak" (VoC) nevezik. Az omikron variáns egy VoC, mert sok olyan mutációja van, amelyeket korábban nem láttak. Ezek nagy része a vírus azon része, amelyet a legtöbb vakcina megcéloz – a tüskeprotein. Ez kezdetben aggodalomra adott okot, hogy a meglévő vakcinák esetleg nem hatékonyak az omikron ellen. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy az emlékeztető oltás 88%-os védelmet nyújt a kórházban való megbetegedés ellen. Ez nem sokkal kevesebb, mint a korábbi változatok esetében volt. A WHO azonban ösztönzi egy új, a különböző variánsokkal szemben hatékonyabb vakcinák kifejlesztését. Erről részleteket EBBEN A CIKKBEN írtunk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!