hirdetes

Ez az ártalmatlannak tűnő tünet az omikron fertőzés legelső jele-lehet, hogy már nálad is jelentkezett?

VN

Sok szakértő szerint a koronavírus járvány ötödik hullámához közeledünk, miközben az omikron variáns soha nem látott sebességgel terjed, betegít meg egyszerre teljes családokat, osztályokat, más közösségeket. Azonban kevesen tudják, hogy van néhány szinte ártalmatlannak tűnő gyanús jele az omikron fertőzésnek.

Omikron tünetei

Milyen tüneteket okoz az omikron variáns?

Ez a legfontosabb kérdés, ami miatt vélhetően te is kattintottál. Úgyhogy igyekszünk is gyorsan, de ami még fontosabb, pontosan megválaszolni, hogy milyen tüneteket okoz a most legnagyobb sebességgel pusztító, omikron koronavírus variáns. Az omikront különösen nehéz kezdetben felismerni, mert leginkább enyhe náthaszerű tüneteket produkál, azonban ezt is komolyan kell venni. A kutatások arra engednek következtetni, hogy ennek elsősorban az az oka, hogy az omikron nem elsősorban a tüdőt támadja, hanem a felső légutakat, ezzel egyidejűleg pedig a kórházba kerülés kockázata is sokkal alacsonyabb. A felismerést tovább nehezíti, hogy a koronavírus korábbi variánsainak legjellemzőbb tünetpárja, az íz- és szaglásvesztés sem jellemző az omikron variánsra. De akkor honnan lehet felismerni, mik az omikron variáns legjellemzőbb tünetei?

Az omikron variáns leggyakoribb tünetei

Mint fentebb írtuk, az omikron okozta koronavírus fertőzöttek merőben más tüneteket produkálnak, mint ahogyan a korábbi variánsok esetén ez tapasztalható volt. A felső légutat megtámadó omikron variánsnak ezek a leggyakrabban jelentkező tünetei:

hirdetes
  • fáradtság
  • levertség
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • torokfájás
  • orrdugulás
  • orrfolyás

Tehát leginkább náthára jellemző tünetekkel jelentkezik az omikron variáns. Ha az alábbiak közül te is észlelsz valamit, nem kell azonnal pánikba esned, de célszerű konzultálnod kezelőorvosoddal!

hirdetes

Új omikron tünetet azonosítottak

Azonban ez nem minden, hiszen nemrégiben egy nagyszabású szakmai kutatás alapján újabb tünettel egészült ki ez a lista. Egészen pontosan az előző év végén került fel egy újabb omikron-tünet is a listára, ez pedig nem más, mint a rekedtség. Ez már akkor is jelentkezhet, ha nincs egyéb panaszunk, nem érezzük betegnek magunkat. De ennek ellenére, nem szabad lazán kezelni a dolgot, hiszen nem tudni, hogy kinél hogyan működik a betegség. Különböző embereknél különböző tüneteket okozhat. Nagy kérdés az is, hogy az oltatlanok hogyan reagálnak a vírusra.

Nátha vagy omikron?

Ezzel egy időben nem szabad azt gondolnunk, hogy minden köhögés az omikron jele. Természetesen az is előfordulhat, hogy a náthaszerű tünetek tényleg nátha miatt alakultak ki. Az Egyesült Államokban például az ilyen tünetekkel jelentkezők 50%-a az omikron variánssal fertőződött. Jobb az elővigyázatosság. A rekedtségnek számos egyéb kiváltó oka lehet, szakemberek azért azt javasolják, ha egyéb tünetek nélkül rekedtség jelentkezik, akkor érdemes első körben a hagyományos otthoni praktikákkal próbálkozni: sok folyadék, csendkúra, cukorkák. Ha tartósan nem jelentkezik javulás, vagy egyéb tünet is megjelenik, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvosunkat. 

Te tapasztaltál már magadon hasonló tüneteket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárospataki tengerszem

Sárospataki tengerszem: elképesztően ritka ezen a vidéken a tengerszem, azonban Sárospataktól... Tovább

Augusztus 20

Augusztus 20.: Augusztus 20-a Magyarország első számú nemzeti ünnepe az államalapítás és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Szórakozás Technológia
X
Kövess minket facebookon!