hirdetes

Az Auchan és a Tesco is érintett az önkiszolgáló kasszás átverésekben

ZH

Az önkiszolgáló kasszák térnyerése nemcsak kényelmes vásárlási élményt nyújt, hanem sajnos a csalások számának emelkedésével is jár, ami ma már rengeteg áruházat érint Magyarországon.

önkiszolgáló kasszás csalások

Az Auchan a Tesco és a Lidl is érintett az önkiszolgáló kasszás csalásokban


Az önkiszolgáló kasszák térnyerése Magyarországon nem csak kényelmet, hanem sajnos, csalások szempontjából is komoly kockázatot jelent. A Miskolci Rendőrkapitányság nemrégiben leleplezett egy 36 éves újcsanálosi férfit, aki rendszeresen próbálta átverni az önkiszolgáló pénztárakat. Az esetek során a férfi az eredeti termékek vonalkódjait olcsóbb alternatívákkal helyettesítette, így jóval kevesebbet fizetett a pénztáraknál. Bár ötször sikerült észrevétlenül elhagynia az áruházakat, hatodszorra lebukott, miután az alkalmazottak felfedezték a csalást.

A Csaló Módszerei

A csaló kifinomult módszereivel közel százötvenezer forintos kárt okozott, és hat alkalommal próbálkozott meg az áruházláncokat becsapni. A férfi az áruházban kiválasztott termékekre olcsóbb áruk vonalkódjait ragasztotta fel, majd az önkiszolgáló pénztárnál az árak alapján fizette ki azokat. Az eset rávilágít arra, hogy az önkiszolgáló kasszákkal járó biztonsági kockázatok egyre növekvő problémát jelentenek a kiskereskedelmi szektorban.

hirdetes

Az Áruházláncok Válasza

hirdetes

A Pénzcentrum tavaszi körképe rámutatott, hogy szinte minden nagyobb áruházlánc érintett az önkiszolgáló kasszák problémájában. A Spar több mint 160 üzletében 650 önkiszolgáló kasszát működtet, míg az Auchan országszerte 24 üzletében összesen 350 ilyen pénztárat biztosít vásárlóinak. A Tesco közel 80 százalékában alkalmaz önkiszolgáló kasszát, míg a Penny mindössze 12 üzletében rendelkezik ilyen rendszerrel. A Lidl pedig 78 áruházában használ ilyen rendszert, kihagyva az Aldit, amely teljesen lemondott az önkiszolgáló kasszákról.

Az Intézkedések Szükségessége

Az egyre gyakoribb csalási kísérletek arra sarkallják az áruházláncokat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az önkiszolgáló kasszák biztonságára. Az ilyen típusú csalások elkerülése érdekében az áruházláncoknak korszerűbb technológiákat és szigorúbb ellenőrzéseket kell bevezetniük. A fogyasztóknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a vásárlás során, és észlelniük kell az esetleges szabálytalanságokat.

A Jövő Kilátásai

Ahogy az önkiszolgáló kasszák térnyerése tovább folytatódik, az várhatóan további biztonsági kihívásokat vet fel. Az áruházláncoknak az új technológiák iránti nyitottsággal és a fogyasztói élmény javítására irányuló erőfeszítésekkel kell válaszolniuk a kihívásokra. Az elkövető lebukása és az esetek nyilvánosságra kerülése lehetőséget teremt arra, hogy az áruházláncok javítsák biztonsági intézkedéseiket és a vásárlói élményt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágyi csárda

Hortobágyi csárda: 1699 nyarán építették meg a hortobágyi csárdát, melynek kocsmárosát... Tovább

Harsányi János

Harsányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1994-ben kapta meg a közgazdasági elismerést.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyarország Technológia