hirdetes

Online gólyalesen: a természet már elkezdett újjáéledni, nézd meg te is!

VN

Koronavírus ide, vagy oda a természet mit sem törődik vele, és elkezdte az újjáéledést. Rügyeznek a fák, minden csodaszép virágokba borult, és bizony a szeretett gólyáink is visszatértek afrikai telelésükből. Bár most a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem ajánlatos egy nagyobb kirándulásra elindulni, szerencsére a fészek kameráknak köszönhetően a fotelünkből is nyomon követhetjük a gólyáink életét.

gólyák webkamerán

Ezt kell tudni a gólyákról

A híres gólya, ami már a gyerekek kedvenc madara is, hiszen annyi gyerekdal, és megannyi mese közkedvenc szereplője 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben, valamint 1999 is elnyerte az év madara díjat Magyarországon. Tekintve, hogy a költöző madarak csoportjába tartozik, a téli időszakot nem itt töltik el, de az év ezen szakaszában annál nagyobb szeretettel várjuk őket vissza a fészkeikbe. Vándorlásuk időpontjai egybe esik két nemzeti ünnepünkkel, ugyanis augusztus 20. körül indulnak el Afrikába, és a március 15. nemzeti ünnep tájékán érkeznek vissza hazánkba. Ma már mód van az utuk műholdas követésére, ami alapján kiderült, hogy Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telelnek, de néhány példány a Dél-Afrikai Köztársaságig is elrepül. Napjainkban a fehér gólyák állományának jelentős része az ember közelében, a települések villanyoszlopain, épületek kéményén fészkel. A gólya fokozottan védett fajnak számít, eszmei értéke 100 000 forint.

hirdetes

Online gólyales

Magyarországon szerencsére több bekamerázott gólyafészek is van a különböző nemzeti parkok területén, így az állatbarátok akár élőben is nyomon követhetik a gólyák életét. Többek között betekintést nyerhetünk a különleges gemenci feketególyák életébe is a Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően. De ITT még több webkamerának a felvételét elérhetitek, és követhetitek nyomon a gólyák életét. A legtöbb gólya ugyanis mostanra már elfoglalta a fészkét, és tojásokat is rakott. 

hirdetes

Van olyan fészek, ahol már 6 tojás van

Bár nem Magyarországon, de van olyan fészek, ahol 6 tojást is költenek a gólyák, a németországi Lindheim bekamerázott fészkében Wilhelm és Wilma hat tojást melegítenek serényen, szúrták ki egy közösségi oldal csoportjában. Ez nem túl gyakori, ugyanis a gólyák általában kettő fióka felnevelését tudják biztosítani, éppen ezért akadtak olyan állatvédők, akik azt nyilatkozták, véleményük szerint megtörténhet, hogy egy-két tojást kilöknek majd a fészekből a madarak, de bizakodónak kell lennünk. Remélik sikerül mind a 6 tojást kikölteni, és a fiókák táplálkozását is biztosítani. A webkamera segítségével ti is együtt szoríthattok nekik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Mátyás-templom

Mátyás-templom: 1255-ben nyitotta meg a kapuit a budai oldal legszebb temploma, melynek az elmúlt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Magyarország