hirdetes

Közép-Európa legszebb operaházai

LK

Az opera nem feltétlenül a legmegfizethetőbb, legelérhetőbb művészeti forma. Kulturális jelentőségük ellenére ezek az előadások nem tartoznak a hétköznapi emberek rendszeres szórakozásai közé. Az előadások fényűző és pompás jellegét azonban gyakran tükrözik azok az épületek is, amelyekben megrendezésre kerülnek, ami hagy némi élveznivalót azok számára is, akik csak kívülről gyönyörködnének bennük.

Ezeket a csodálatos operaházakat neked is látnod kell!

Közép-Európa rendkívül gazdag operatörténelemmel rendelkezik, ami a díszes operaházak számában is megmutatkozik. Ezek az épületek a kultúra, az építészet és a színművészet páratlan ötvözetei, és mindenképpen érdemes egy pillantást vetni rájuk, ha valamelyik közelében jár az ember. Ha idén úgy döntesz, hogy hamarosan bejárod Közép-Európát, akkor tégy egy-egy kitérőt ezen operaházak irányába!

Magyar Állami Operaház – Budapest, Magyarország

Ez a gyönyörű neoreneszánsz operaház 1884-ben nyitotta meg kapuit. Az épület szépsége Ybl Miklós építész vízióját tükrözi. Amellett, hogy a város egyik legfontosabb operaházaként működik, az épület egyben a Magyar Nemzeti Balett otthona is. Budapest második legnagyobb operaháza külföldön is híres nemesi szépségéről és a falai között megtekinthető előadások színvonaláról is.

Prágai Nemzeti Színház – Prága, Csehország

Amikor az ember először belép a prágai Nemzeti Színház főbejáratán, akkor máris egy lélegzetelállító látvány fogadja: az elképesztő épület designja még három újjáépítés után is méltó a „világ egyik legszebbje” címre. A mennyezetet aranykeretes barokk alkotások díszítik, amelyek mind az óriási csillár felé vezetik a vendégek tekintetét. Az épület a Moldva folyó partján fekszik, ami csak tovább fokozza méltóságteljes kisugárzását.

hirdetes

Staatsoper (Állami Operaház) – Bécs, Ausztria

hirdetes

A bécsi Állami Operaház eredetileg Császári-királyi Udvari Operaházként kezdte meg működését, a Habsburg Birodalom megszűnése után pedig a nyilvánosság számára is elérhetővé vált, méghozzá a közönség nagy örömére. A Staatsoper nemzetközileg is híres arról, hogy minden operaház közül itt válogathatunk a legválasztékosabb előadáslistáról.

Szlovák Nemzeti Színház – Pozsony, Szlovákia

Habár a Szlovák Nemzeti Színház 1920-as avatásával meglehetősen fiatalnak számít, a vidék operatörténelme évszázadokra nyúlik vissza. Ez a neoreneszánsz szépség a pozsonyi óvárosban található, igazgatói pedig mindig is azon dolgoztak (több színvonalas előadás megszervezésével), hogy fenntartsák az intézmény hírnevét. Habár méretében nem ér fel a korábban említett épületekhez, az operakultúra és –történelem rajongói számára kihagyhatatlan látványosság.

Estates Theatre – Prága, Csehország

Az Estates Theatre falai között mutatták be a világon először Mozart Don Giovanniját (1787), ami önmagában elegendő ahhoz, hogy felkeltse az operarajongók figyelmét. A meglepően kompakt színházat egy gyönyörű csillár díszíti, az épület pedig a Národní divadlo komplexum részét képezi. Szerény mérete azonban ne tévesszen meg senkit – a szűkösebb nézőtér csupán egy sokkal intimebb operaélményt tesz lehetővé, ami a nagyobb helyszínekben nem adatik meg minden néző számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Maros

Maros: A nagy magyarországi folyók egyike. Maros folyó Közép-Európában, a... Tovább

Budapest

Budapest Magyarország fővárosa, mely Pestből és Budából áll.Lakossága nagyjából 1,7... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Utazás