Ópusztaszer bemutatása

Az első országgyűlés helyszíne – Ópusztaszer

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ópusztaszer úgy vonult be a történelembe, mint az első magyar országgyűlés helyszíne, most ezzel a Csongrád megyében található községgel ismerkedhettek meg közelebbről! 

Ismerd meg Ópusztaszer

A település nevét 1200 körül említették először, Scerii néven, 1233-ban Zerr, 1266-ban Scer, 1283-ban pedig Zeer néven írták. Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok a Gyümölcsény nevű erdőnél töltöttek el harmincnégy napot, Árpád és nemesei itt tartottak gyűlést, ahol megállapították országuk törvényeit, szerét ejtették az ország dolgainak.

 

Ennek a gyűlésnek az emlékére nevezték el a helyet Szer-nek. Több történész szerint is Anonymus adatainak történeti értéke kétes, az is lehetséges, hogy a forrás utólagos névmagyarázat csupán. 

 

Létezik egy másik adatközlés is, mely szerint a honfoglalás idején Ond vezér, illetve fia, Ete vezér itt telepedett meg. Az ifjútól származik a Bár-Kalán nemzetség, akiknek tagjai Ópusztaszeren építették fel monostorukat, amely a jelentős egyházak közé tartozott. Ez abból is kitűnik, hogy sórészesedését a király 1000 kősóban állapította meg. 

hirdetes

 

Károly Róbert tartózkodási helye is itt volt 1318-ban, 1348-ban Sövényháza nevét említik először Suenhaz néven. Ezt a nevet a sövényből készült, tapasztott házairól kaphatta. Sövényháza egészen a török hódoltság végéig virágzó település volt, a XV. században mezővárosként említi egy oklevél.

hirdetes

 

A hódoltság idején 92 házat írtak össze a faluban, ekkor volt plébánia temploma is, melynek romjai egészen a XX. század elejéig láthatók voltak, a Szer-monostor romjaitól délkeletre, nagyjából 800 méterre, a Kápolnai erdei határszélen. Később a falu teljesen elnéptelenedett, a török hódoltság után pedig kamarai tulajdonba került. A következő oldalon még több érdekességet megtudhatsz Ópusztaszerről! 

 

Kép forrása: Wikimédia

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás

Szótár

Duna

A Duna az európai kontinens 2. leghosszabb folyó. Németországban ered és Romániában, a... Tovább

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása

KRESZ: A KRESZ mozaikszó a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása rövidítése.... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.