hirdetes

Holnap megint órát állítunk - Te emlékszel régen hogyan mértük az időt?

ZH

Az óraállítás mindig kihívás elé állította az embereket, legyen szó a hagyományos fali órákról, a közterületeken elhelyezett köztéri időmérőkről, vagy éppen a modern okosórákról. Ebben a cikkben visszatekintünk az időmérés korábbi formáira és azok szerepére az életünkben, melyek ma már sokszor csak nosztalgikus emlékek.

óra régen

Az időmérés kihívásai az évszázadok során


Sajnos még idén ősszel is órát kell állítanunk, méghozzá október 29-én hajnalban 3:0 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. Az idő megfelelő mérésének kihívása mindig is létezett az emberiség számára. A korai időmérő eszközök közé tartoztak a napórák, amelyek a Nap pozícióját használták fel az idő becslésére, és homokórák, amelyek homokszemek átfolyási idejét használták időmérésre. Ezek a módszerek azonban csak közelítő időt nyújtottak, és számos változón múltak, mint például az évszakok vagy a homokszemek minősége.

Hackel Endre órás üzlete a Ferenc körúton 1911-ben. 224557 Fotó Fortepan  Kovács GyörgyiHackel Endre órás üzlete a Ferenc körúton 1911-ben. 224557 Fotó Fortepan  Kovács Györgyi


Az óraállítás és a pontos idő keresése mindig is fontos volt az emberek számára, mivel az idő szinkronizációja az élet számos területén nélkülözhetetlen. Legyen szó a mezőgazdasági munkák koordinálásáról, az iskolai órák tartásáról vagy a közlekedésről, az embernek mindig szüksége volt a pontos időre.

Napóra a máriagyűdi kegytemplom oldalán 1980-ban. 118574 Fotó Fortepan  Slachta KrisztinaNapóra a máriagyűdi kegytemplom oldalán 1980-ban. 118574 Fotó Fortepan  Slachta Krisztina

Az időmérés fejlődése

Az időmérés módszerei az évszázadok során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A mechanikus órák megjelenése forradalmasította az időmérési technológiát. Az első mechanikus órákat a középkorban fejlesztették ki, és ezek a pontosabb időmérés lehetőségét kínálták az embereknek.

hirdetes
A közép-európai zónaidő bevezetése 1892-ben tovább javította az időmérés pontosságát. Ez a rendszer koordinálta a városok időzónáit és meghatározta, hogy egy adott területen az idő pontosan mekkora. A központi időjelző intézmények, például a csillagvizsgálók, biztosították az időjelzéseket, és ezeket elektronikus úton eljuttatták a közintézményekhez és a közönséghez.

A szegedi Fogadalmi templom tornya 1935-ben. 77762 Fotó Fortepan  Plesovszki ÁkosA szegedi Fogadalmi templom tornya 1935-ben. 77762 Fotó Fortepan  Plesovszki Ákos

hirdetes

A technológia fejlődésével az atomórák megjelenése is forradalmi változásokat hozott. Az atomórák rendkívül pontosak és stabilak, és az idő alapméréseként használják őket világszerte. Ez lehetővé tette az emberiség számára, hogy a legnagyobb pontossággal mérje az időt, amely számos területen kritikus fontosságú, például a műholdas navigációban és a tudományos kutatásban.

Zenélő óra a szegedi Dóm téren 1960-ban. 51102 Fotó Fortepan Nagy GyulaZenélő óra a szegedi Dóm téren 1960-ban. 51102 Fotó Fortepan Nagy Gyula

Az időmérés jelenkori kihívásai és jövője

A modern korban az időmérés pontosítása továbbra is fontos szerepet játszik. A globális kommunikáció és a közlekedés elengedhetetlenül megbízik a pontos időben, és az emberiség folyamatosan törekszik az időmérés további fejlesztésére.

Az időmérés jövőjében a kvantumtechnológia és az űridőmérés új lehetőségeket teremthet. Az új technológiák lehetővé tehetik még pontosabb és megbízhatóbb időmérést, ami hozzájárulhat az emberiség számos területén történő fejlesztésekhez és előrelépésekhez.

A Teréz körút a 7. (Lenin körút 61.) számú háztól az Oktogon (November 7. tér) felé nézve 1959-ben. 117143 Fotó Fortepan FSZEK Budapest Gyűjtemény Sándor GyörgyA Teréz körút a 7. (Lenin körút 61.) számú háztól az Oktogon (November 7. tér) felé nézve 1959-ben. 117143 Fotó Fortepan FSZEK Budapest Gyűjtemény Sándor György

Az időmérés mindig is kulcsfontosságú volt az emberiség számára, és a technológia fejlődése továbbra is lehetővé teszi az idő még pontosabb követését. Az idő múlásának nyomon követése az emberiség előtt álló kihívások és lehetőségek egyike, amelyek hatással vannak mindennapi életünkre és a világ működésére.

 

Forrás: Lénárd Judit tévébemondó az MTV stúdiójában 1965-ben. 56557 Fotó Fortepan Rádió és Televízió Újság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunakanyar

Dunakanyar: Az ország egyik legfőbb nevezetessége a Dunakanyar, mely a Duna Esztergom és... Tovább

Máriapócsi templom

Máriapócsi templom: Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában.... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!