hirdetes

Koronavírus ide vagy oda, az órákat akkor is állítjuk - Nézzük, mikor!

B.Á.

Óraátállítás 2020 – Minden, amit tudni érdemes az óraátállításról, cikkünkben megtudhatjátok, mikor lesz az óraátállítás, most kiderül, mikor veszi kezdetét végre a nyári időszámítás!

2020-ban ekkor lesz az óraátállítás – Az óraátállítás dátuma

Óraátállítás 2020 – Katt ide, és tudd meg, mikor lesz az óraátállítás 

Óraátállítás 2020 – Érdekességek az óraátállításról

Ezeket az érdekességeket azokkal szeretném megosztani, akik kíváncsiak az óraátállításra, ha te csak az időpontot szeretnéd megtudni, akkor kattints a fentebb található linkre! Egész Európában elfogadott rendszernek számít már az óraátállítás, melyben a helyi időt egy órával előre állítjuk nyári időszámítás esetén, márciusban. A rendszer bevezetésekor azért javasolták a nyári időszámítás használatát, mert a napfényes órák magasabb száma több energiát jelent.

Viszont a későbbiekben kiderült, hogy több előnye is van: az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik munkahelyi, illetve iskolai tevékenységük után a szabadban szeretnének több időt eltölteni. Előny, hogy hosszabb ideig végezhetők a különböző értékteremtő munkák szabadtéri munkahelyeken, de azt is az előnyök közé sorolhatjuk, hogy jobbak a látási viszonyok, ami miatt csökkenhetnek a közúti balesetek száma. 

hirdetes

Óraátállítás 2020 – Mióta állítjuk az órákat?

A nyári időszámítás szabályait 1996-ban egységesítette az Európai unió, majd irányelvben rögzítette azt 2001-ben. Ennek értelmében a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ebből kitalálhatja mindenki, hogy minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, tehát Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat. 

hirdetes

Óraátállítás 2020 – A történelem margójára

A nyári időszámítás ötletét már felvetették 1784-ben is, mégpedig Benjamin Franklin által, írásában arra tért ki, hogy sokat lehet spórolni a világításra szánt gyertyákkal, ha korábban kelnek fel nyáron. A modernkori óraátállítást elsőként 1895-ben George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta. Ő kétórás óraátállítást javasolt, érdeklődés volt iránta, de nem került bevezetésre.

A második világháború alatt az órákat néhány ország folyamatosan 1 órával előre állította (például az USA-ban 1942. február 9. és 1945. szeptember 30. között, ezt „War Time”-nak nevezték). Nagy-Britannia „dupla nyári időszámítás”-t használt, nyáron 2 órával előre állítva az órákat, télen pedig 1 órával. Nagy-Britanniában ekkor ismerték fel a nyári időszámítás üzemanyag-megtakarításra vonatkozó hatását. 

További érdekességek, és az óraátállítás pontos dátuma a következő oldalon található, lapozzatok egyet, érdemes! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Rendszerváltás

Rendszerváltás: A rendszerváltás Magyarországon szűkebb értelemben véve azon korszakot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek