hirdetes

Örökbe fogadott kutya a Magyar Honvédség új robbanóanyag-keresője

SFV

Logan, a sanyarú körülményekből kiszabadított belga juhászkutya sikeresen kiállta a próbákat, ő lesz a Magyar Honvédség új robbanóanyag-kereső kutyája.

Logan a Magyar Honvédség új robbanóanyag-kereső kutyája

Szomorú körülményekből mentette ki egy állatvédő alapítvány


A körülbelül másfél éves belga juhászkutya, Logan magyarországi szaporítóknál született, majd onnan került egy Nógrád-megyei településre egy olyan gazdához, aki nemcsak, hogy nem biztosította számára a megfelelő körülményeket, de bántalmazta is az állatot. A szomszédok szerint a kutyát folyamatosan ütötték és egy másfélméteres láncon tartották szinte állandó jelleggel.


A kutya szomorú helyzetéről lakossági bejelentésen keresztül értesült egy állatvédő alapítvány, akik cselekedtek és elvitték a „gazdától” az akkor már lelkileg és fizikailag is sérült Logant. A juhászkutya a Rex Kutyaotthon Alapítvány gondozásába került.


Logan keresi új gazdáját


Az otthonba való bekerülés után pár nappal már biztosan tudták, hogy Logan egy bátor és erős kutya, aki meglepően hamar kilábalt depressziójából és fizikálisan is új erőre kapott. Gondozója hamar meglátta a benne rejlő értékeket és potenciált, azonban tudta, hogy nehéz lesz számára olyan gazdát találni, aki képes felmérni az igényeit és mind fizikailag, mind szellemileg megfelelő aktivitást biztosítani számára.

hirdetes


Logant felfedezik


Amikor a belga juhászkutya hivatalosan is gazdikeresővé vált, a kutyaotthon a szokásos platformokon kezdte számára keresni az új szerető otthont. Ennek során érkezett a váratlan, ámde örömteli megkeresés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől, akik első körben szerették volna megnézni és tesztelni Logant, hogy alkalmas lehet-e robbanószer kereső kiképzésre. Elsőként Németh Balázs főtörzsőrmester szemlélte meg a kutyát, majd elvitték egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

hirdetes


Izgalmakban bővelkedő sikeres tesztidőszak


Logannak 30 napja volt, hogy bebizonyítsa, alkalmas robbanóanyag-kereső kutyaként dolgozni. Ebben az időszakban többek között azt vizsgálták, hogy hogyan reagál az állat ingergazdag környezetben, milyen a magatartása, és, hogy hogyan viselkedik különböző szituációkban. Tesztelték továbbá a magaságtól- illetve mélységtől való félelmét, illetve viszonyát a különböző talajtípusokhoz. Logan az összes akadályt sikeresen teljesítette, így 2022. márciusában el is indulhat kiképzése, melyben robbanóanyag-kereső kutyává válik. Addig sem marad azonban a menhelyen, a karácsonyt már új otthonában, a Magyar Honvédségnél tölthette.


Logan sikertörténetét az alábbi videóban is megtekinthetitek.


 

Forrás: kutyabarat.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar huszár:

A magyar huszár: a magyar huszár hungarikumnak számít. Nekünk, magyaroknak egyfajta nemzeti... Tovább

Dinamó

Dinamó: az egyik legismertebb magyar találmány. Dinamónak nevezzük azokat a villamos gépeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Belföld Hírek Magyar Magyarország Magyarság