notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Őrség kincse

hirdetes

Az Őrség csodás kincsei

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Őrség Magyarország egyik tájegysége hazánk nyugati határa mentén. A vidék egyik jellegzetessége, hogy a Honfoglalás óta a mai napig ugyan azok az emberek lakják. A hatalmas erdős térség nevét az ide telepített őrökről kapta, akiknek feladata az ország határának védelme volt.

Őrség és a rejtett kincsek

Röviden az Őrségről

 

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére (ŐNP, 2011). A vidéket gyakran összetévesztik a Vendvidékkel, az ottani szlovén településeket „őrségi szlovén falvakként” emlegetve, valójában azonban ezek mind néprajzilag, mind etnikailag nagyon különbözőek.

 

Látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak. Vas megye délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat, akik munkájuk fejében különböző kiváltságokat kaptak, közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Innen a táj neve: Őrség.

hirdetes

 

A magyarországi őrségi falvak a következők: Bajánsenye, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kisrákos, Kondorfa, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Szaknyér, Szalafő, Szatta, Szőce, Velemér, Viszák.

Szlovéniában található őrségi magyar települések északról délre: Hodos, Kapornak, Domonkosfalva, Szerdahely, Pártosfalva, Kisfalu, Csekefalva és Szentlászló.

 

Most pedig nézzük, milyen kincset rejt az Őrség, a következő oldalon folytatom! 

 

Őrség és a rejtett kincsek

Az itt található Szalafő község és környéke nem egyszerű természetvédelmi terület – maga a településszerkezet is különleges védelem alatt áll. A község épületei hét „dombra” épültek, ezeknek pedig mind saját nevük van – Alsószer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer, Templomszer, Pityerszer illetve Csörgőszer.

 

Itt található a Pityerszeri Népi műemlékegyüttes, ahol több építészettörténetileg jelentős épületet sikerült megőrizni. Az egyik legfontosabb ezek közül a „kerített ház” – ez az utolsó fennmaradó épület, ami az ország nyugati, hegyes vidékeinek jellegzetes építészeti stílusát képviseli.

 

Eredetileg ez a ház is kerített stílusban épült, azonban a marhakereskedés 18. századi hanyatlásával az istállót az 1870-es években lebontották. A ház valódi különlegessége azonban a kétemeletes épület, ami a ház mögött található. Ez az úgynevezett kástu, amiből már csupán egyetlen egy maradt fenn az országban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
155 886
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
155 886
Közösség

Szótár

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc: A legnagyobb magyar futballistának számít, aki a Magyar Válogatottban, a... Tovább

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 173

Átlagos értékelés: 5.0

Kirándulás Magyar Magyarország