hirdetes

Az Őrség kihagyhatatlan látnivalói

P.B.


Hazánk egyik kiemelkedő látnivalói közé sorolható az Őrség. Javarészben hazánk nyugati részén található, Vas megyében helyezkedik el, de kisebb részben Szlovéniában is elterül a vidék. Ebben a cikkben mutatjuk a látnivalóit, melyeket mindenképp érdemes meglátogatni, ha arra jártok! 
 

Látnivalók az Őrségben

Őriszentpéter 

Az Őrség központjában körülbelül 1200 fő él, és bővelkedik kulturális és történelmi látnivalókban, melyet mi sem szemléltethet jobban, mint a Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény, amely Őriszentpéter centrumában, a művelődési ház emeletén található. Az odalátogatók megismerkedhetnek az Őrség történetével, sajátos őrségi tárgyakat láthatnak, valamint betekintést nyerhetnek az ott élő emberek mindennapjaiba, köszönhetően Szikszay Editnek, aki tanítónőként dolgozott, illetve elszántan gyűjtötte a vidék értékeit. 


További látványosságok közé tartoznak a templomok, úgy mint az 1200-as években épült román és gótikus stílusú Szent Péter templom, valamint a késő barokk stílusban épült Református templom. 

hirdetes


Őrségi termelői piac – Nem csak a lakók, hanem a turisták egyik kedvelt helyévé is vált az Őrségi termelői piac, mely az előbb említett Református templom mögött található. Élelmiszerek és termelői termékek vásárlására is lehetőség van egy igazán hangulatos és barátságos környezetben. 


Középkori téglaégető – Amikor is a törökök elleni védekezéshez a Szent Péter templomot erődítménnyé alakították át, akkor az ehhez szükséges téglákat a középkori téglaégetőben égették ki, melyet mára helyreállítottak. 

Szalafő 

hirdetes

Őrségi Népi Műemlékegyüttes – A pityerszeri skanzen épületeinek különlegessége, hogy a többi skanzennel szemben az épületek máig az eredeti helyükön találhatók. Szalafőn járva kiválóan megfigyelhető az a népi érték, amely igazán egyedülállóvá teszi a települést. Az épületeken az 1700-as évekbeli állapotokat figyelhetik meg a látogatók. Előzetes bejelentkezéssel lehetőség nyílik különböző programokon részt venni.

A Műemlékegyüttes területén található játszótér ideális lehet a gyermekek számára, hiszen egyedi játékok várják őket. További lehetőség az állatok megtekintése is, az éhes vendégeket pedig a Pityerszeri Csárda várja. Kézműves foglalkozások is igényelhetők, például fazekas korongozás, mézeskalács készítés. 


Ha érdekelnek a további látnivalók is, akkor lapozz a következő oldalra! 
 

Forrás: orseg.info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!