Néhány érdekesség az Országházról, amit érdemes mindenkinek ismernie!

Amit az Országházról tudni illik

LK

A gyakran (tévesen) Parlamentként emlegetett épület valójában az Országház nevet viseli. A Budapest szívében elhelyezkedő épület a világon a harmadik legnagyobb ilyen jellegű építmény. Látványos kupolaszerkezetével az Országház 96 méter magas és összesen 691 szobát rejteget falai között.

Néhány érdekesség az Országházról, amit érdemes mindenkinek ismernie!

Belseje legalább annyira szemet gyönyörködtető, mint külseje – számos díszes lépcső és megannyi csodaszép plafonfestmény csinosítja belterét. Itt őrzik I. István király Szent Koronáját, amelyet a vezetett túrák során a látogatók is megtekinthetnek.

Története

Az épület tervezése már 1880-ban elkezdődött. megépíteni azonban csak 1885-ben kezdték el. A meghirdetett pályázatra 19 terv érkezett, amelyek közül Steindl Imre vízióját találták a legalkalmasabbnak. Két másik ugyan erre a pályázatra beküldött terv később a Néprajzi Múzeum és az Agrárminisztérium épületeként valósult meg.

Az Országház még az Osztrák-Magyar Monarchia idején készült el, Budapest egyik legsikeresebbnek tartott időszakában. Elsőként a kupolacsarnok és a főbejárat készült el, hogy az épületet időben felavathassák a nemzet fennállásának ezredik évfordulóján, 1896-ban. 1902-re végül teljesen elkészült az épület.

Érdekességek

Az Országház nem csak mérete, hanem megannyi felsorakoztatott stíluseleme miatt is egyedinek számít. Az épület külső szerkezete tele van gótikus elemekkel, míg belső látványvilága a barokk és a reneszánsz korszakot idézi. A kommunizmus idején egy vörös csillagot is helyeztek az épületre, amelyet a rendszerváltást követően eltávolítottak.

Éjszakánként az egész épület fénypompába borul, és a Duna budapesti szakaszának, illetve az egész főváros egyik legszebb látványát nyújtja a folyóról és a túlpartról is.

Az Országház javarészt mészkőből épült, ami rendkívül lyukacsos szerkezetű, szerkezete pedig a légszennyezés miatt rendszeres karbantartást igényel. A javítási munkálatok évek óta zajlanak, hogy ellensúlyozzák az idő és időjárás okozta károkat.

Néhány érdekesség az Országházról, amit érdemes mindenkinek ismernie!

Turisztikai jellemzők

Az Országház szervezett, vezetett túrák keretei között belülről is bejárható. Mivel a túrák igen népszerűek, így érdemes az interneten előre időpontot foglalni és jegyet rendelni, hogy elkerüljük a sorban állást. Az épület reggel 8 és este 6 óra között látogatható, és a túrák során több nyelven is biztosítanak hozzá hangos kíséretet. A látogatások nagyjából 50 percig tartanak, és általában úgy vannak időzítve, hogy a látogatók végignézhessék az őrségváltást abban a szobában, ahol a Szent Koronát őrzik.

Központi elhelyezkedésének köszönhetően az Országház megközelítése nagyon egyszerű. A 2-es piros metróvonalon a Kossuth Lajos tér állomáson kell leszállni hozzá, de természetesen busszal és villamossal is megközelíthető.

Éjszaka érdemes átutazni a budai oldalra, és utcaszintről, illetve a várnegyedből is megcsodálni a kivilágított épületet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Magyar tradíciók

Magyar tradíciók: a mai rohanó világban egyre kevésbé adunk a tradíciókra, a hagyományokra... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar