hirdetes

Felvonulás, bemutató, táncház: kezdődik a XII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden

VN

Öt táncegyüttes fiataljai mutatkoznak be, és adnak számot tudásukról a pénteken kezdődő XII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden - közölte Roboz István szervező az MTI-vel.

Országos Néptáncfesztiválon Szegeden 2021

A  XII. Martin György Országos Néptáncfesztivál nagy megmérettetés

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. Az együttesek a fesztiválon zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat, és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák. A szervezők néhány éve úgy döntöttek, hogy a fesztiválra kifejezetten az ifjúsági korosztály társulatait hívják meg. Országosan e korcsoport számára kevés olyan seregszemle van, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képes teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedése, szenvedélye, odaadása páratlan.

hirdetes
   

A koronavírus miatt kicsit más lesz a fesztivál

A járvány megnehezítette a fesztivál szervezését és az együttesek felkészülését is, idén határon túli csoport nem is tudta vállalni a fellépést, de a jászberényi Jártató Táncegyüttes, a ráckevei Bokréta Táncegyüttes, a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes, a deszki és szegedi Tiszavirág Néptáncegyesület, valamint a házigazda Szeged Táncegyüttes fiataljai bemutatkoznak a fesztiválon.

hirdetes
   

 A XII. Szegedi Martin György Országos Néptáncfesztivál programjai

A hagyományokhoz híven a fesztivál pénteken délután az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz. A szombati színházi esten az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be programjukat. A fellépésekkel azonban nem ér véget a fesztivál programja, a fiataloknak táncbemutatót szerveznek, a zsűri részletesen értékeli a produkciókat, esténként pedig táncház várja a résztvevőket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Huba

Huba: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Huba az egyik közülük. Őt Anonymus... Tovább

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság Sport Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!