hirdetes

Április elején rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót idén

VN

Április 5. és 7. között rendezik meg a 43. Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt; az esemény pénteken a Fonó Budai Zeneházban indul, majd a hétvégén a fő helyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában várják a résztvevőket – olvasható az MTI híroldalán.

Országos Táncháztalálkozó 2024 április

Országos Táncháztalálkozó 2024: programok minden korosztálynak

Az eseményen a látogatók különböző táncanyagokkal ismerkedhetnek több korosztályban, táncházakba kapcsolódhatnak be, színpadi műsorokat nézhetnek meg, válogathatnak a népművészeti vásáron és alkothatnak a kézműves foglalkozásokon. A programsorozat április 5-én, pénteken este a Fonóban Halljunk szót.! címmel koncerttel és nyitótáncházzal kezdődik, majd szombaton és vasárnap a Sportarénában számos program, a Kárpát-medencei népzenei, néptáncos és népművészeti élet színe-java várja a résztvevőket - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
   

A Papp László Budapest Sportarénába költöznek a táncos programok

Mint írják, az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A Papp László Budapest Sportarénában a küzdőtéren zajlanak az egymást váltó táncházak és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, és az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltik párhuzamosan futó programokkal. A táncháztalálkozó szombaton a Sportaréna küzdőterén az Aprók Báljával indul, amelynek különlegessége, hogy a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben.
   

Táncművészek az egész Kárpát-medencéből

Az ezt követő, Tánchagyományaink című programrész táncházak és bemutatók sorozata, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítják meg. Ezt követően a Családban marad - táncos generációk műsora tekinthető meg, amelyet kamasz táncház követ, ahol a Fölszállott a páva tehetségkutatóban megismert Sarjú Banda zenél. A programban szerepel Novák Ferenc tánctörténeti előadása is.

hirdetes
   

Remek koncertek is lesznek az Országos Táncháztalálkozón

A Kodály teremben a Tágasságot nekünk is! című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az Ókútból friss víz - koncertsorozat műfaji határok nélkül című programmal azt az üzenetet közvetítik, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket bemutatni. A résztvevők megtekinthetik a Foltin Jolán emlékére készült vándorkiállítást is.

   

Országos Táncháztalálkozó 2024 részletes programok

hirdetes
  • A szombat esti gálán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló, Táncház a javából című esemény teszi teljessé - írják a szervezők.
  • Vasárnap a Magonc nyitány indítja a programok sorát, majd az Aprók Bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatása következik, amelyek mellett kézműves foglalkozások is várják a látogatókat. Ezen a napon rendezik meg a Minden magyarok táncát is, amely a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.
  • Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a gálaműsor keretében énekesek és a táncháztalálkozó "fesztiválzenekara" közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét a küzdőtéren az össztánc zárja.

A népművészeti kirakodóvásár a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg régi és új tárgyakkal. A közleményben felidézik, hogy a táncházmozgalom az 1980-as évek elejére mérföldkőhöz érkezett: az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban 1982. március 28-án rendezték meg az I. Táncháztalálkozót, amely azóta is minden évben várja az érdeklődőket. A táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott folklórfesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. További információ az eseményről a www.tanchaztalalkozo.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bánki Donát

Bánki Donát: Bánki Donát magyar gépészmérnök, feltaláló és egyetemi tanár. Korának... Tovább

Tatai vár

Tatai vár: Az egyik legkülönlegesebb magyar várról beszélhetünk személyében, hiszen a Tatai... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!