hirdetes

Sikerrel zártuk az Oscar-gálát – Sipos Zsuzsanna díjat nyert

ZH

Idén végre hosszú idő után úgy rendezhették meg az Oscar-gálát, ahogy azt a nézők is megszokhatták. Magyar idő szerint március 28-án a hajnali órákban zajlott a rendezvény, amit ismételten a Dolby Színházban tartottak meg. A magyaroknak kedvezett az este, hiszen nyertesként térhetnek majd haza Sipos Zsuzsannáék a 94. Oscar-díjátadó ceremóniáról.

Magyarország Oscart nyert

94. Oscar-díjátadó


Ki ne hallott volna már az Oscar-ról? A filmes szakma csúcsát jelenti egy Oscar-díj beszerzése, de már maga a jelölés is hatalmas sikernek számít. Olyan ez akár a sportolóknál az Olimpia. Idán 94. alkalommal került megrendezésre az Oscar-díjátadó gála az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája rendezésének keretein belül. Helyszínül a híres Los Angeles-i Dolby Színház szolgált és magyar idő szerint március 28-án hétfőn, a hajnali órákban zajlott a rendezvény, ahol a 2021-ben bemutatott filmeket díjazták. Az idei évben számos újítást bevezetett az Akadémia, mivel a pandémia erősen befolyásolta a moziipart is, ezért a tavalyi év borzasztó nézettségi adatai után a szervezőknek muszáj volt lépniük. Idén a rendezvényt még csak vendégszámmal rendezték meg, viszont a korlátozásokat már elhagyhatták. A részvételi feltétele azonban kimondta, hogy két negatív PCR-tesztet kell felmutassanak mind a jelöltek, mind a vendégek.

Sipos Zsuzsanna Oscar nyertes


Tudniillik, hogy a Frank Herbert klasszikusa alapján és Denis Villeneuve rendezésében, a Dűne című film részben Magyarországon készült. Sipos Zsuzsanna a Dűne díszlettervezője dolgozott a film látvány világán, ami a díszletet illeti egy közös munka során Patrice Vermette látványtervezővel együttműködve. A film a velencei filmfesztiválon debütált, és Sipos Zsuzsanna már március közepén is díjat kapott fantasztikus munkájáért a brit filmakadémiától, elnyerte a BAFTA-díjat.

hirdetes


A BAFTA-díjátadóján a Dűne több díjat is bezsebelt, így nagy esélyesként indultak a 94. Oscar-díjátadó gálán is. A következtetéseknek eleget téve, az Oscaron is nagy sikere volt a filmnek. A Dűne szó szerint tarolt, elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat, a legjobb vágás díját, a legjobb operatőri munka díját, a legjobb hang díját, a legjobb vizuális effektek díját és mindezek mellett a legjobb látványtervezés díját is, így Sipos Zsuzsanna átvehette az első Oscar-díját a részben Magyarországon forgott filmért. Zsuzsanna több neves film díszletéért is felelős volt az elmúlt években. Említhetnénk a Will Smith főszereplésében készült Gemini Man, a Viharsarok, Az utolsó király vagy a szintén kis hazánkban forgatott The Alienist című filmeket repertoárjából.

hirdetes


Zsuzsanna köszönő beszédében magyarul is hálát adott a díjért: „Nagyon sírós típus vagyok, de sokat jelent nekem ez a díj. Köszönöm a csapatomnak és mindenkinek a lehetőséget!”


Patrice Vermette kanadai látványtervez korábban is volt már jelölve az Oscaron és két különböző kategóriában is volt esélye elnyerni az arany szobrocskát. Az ifjú Viktória királynő és az Érkezés című filmeknél nagy esélye volt, de sajnos akkor nem ő vihette haza a díjat, így Sipos Zsuzsannához hasonlóan neki is ez az első Oscar-díja.

A dűne díszletesei között találhatunk még magyar kezeket. Lázár Tibor is részt vett a film készítésében, ám végül Sipos került be a jelöltek közé. Lázár Tibor több sikeres filmhez is hozzá adta szakmai tudását, például az Atomszőke, a Vörös Veréb, és a Szárnyas Fejvadász 2049 filmekben is segédkezett. 

Ezennel gratulálunk Sipos Zsuzsannának az Oscar-díjhoz és a fantasztikus teljesítményhez, ami a film elkészüléséhez hozzájárult!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Knezić Károly

Knezić Károly: Knezić Károly honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.  Ő is,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Külföld Magyar Magyarország Szórakozás