hirdetes

Végre itt az őszi gombaszezon! – Rengeteg gombával találkozhatunk a magyar erdőkben!

ZH

Az esős időszak elhozta a gombák időszakát, és szerencsénkre a rengeteg gombával találkozhatunk a hazai erdőkben és mezőkön, amik közül még mindig a vargánya a legkeresettebb és legnépszerűbb! Ideje útrakelni és megrakni a kosarunkat!

gombaszezon

Itt az őszi gombaszezon

A szeptemberrel és az esős időjárással együtt eljött újra az őszi gombaszezon, így az ország összes erdejét ellepték a gombák, a csapadék utáni fülledt időjárásnak köszönhetően pedig csak úgy ontják magukból a termést a hazai erdők. Ideje tehát neked is elindulni, hogy egy kosárnyi vacsorának valót összegyűjteni! Természetesen idén is a legnépszerűbb és a legkeresettebb gombafajta a vargánya. Erdőjáróként egész tetemes mennyiséget is összegyűjthetünk, de akár csak egy-két darabbal is kiegészíthetjük a hűtő tartalmát!


Elsősorban Veszprém, Somogy, Zala, Nógrád és Vas megyében találkozhatunk a legtöbb gombafajtával, de ügyeljünk rá, hogy a magán- és állami tulajdonban lévő erdőterületeken naponta maximálisan 2 kilogramm szedhető személyenként.

hirdetes


Az őszi gombák növekedése a következő napokban is várható. Amennyiben több csapadékot is kapunk, a vargánya mellett őzlábat, pereszkeféléket, tinórukat, csoportos és gyűrűs tuskógombát, valamint rizikét is gyűjthetnek az erdőjárók – a gombaszakértők szerint egészen a talajmenti fagyok beköszöntéig.

Őszi gombás ételek

A gombás ételek elkészítése egyszerűnek tűnhet, viszont az ízét csak akkor lehet előcsalogatni, ha megfelelően készítjük el. Elárulunk néhány konyhatitkot, amik megtanítanak az őszi gombák elkészítésére.

hirdetes

1.    Mosás helyett csak töröljük át

A gomba önmagában is vizes, ha megmossuk magasabb lesz a nedvességtartalma, mivel a gomba szerkezetének köszönhetően magába képes szívni a vizet. Így elegendő ha egy papírtörlővel áttörölgetjük.

2.    Ne felejtsd a szárát

A gombáknak eltérő állagú és ízű szára van, a csiperke például teljes egészében ehető, a laska gomba tönkje viszont sokszor fás, viszont száítva bármikor ízesíthetünk vele!


3.    Pirítsuk előre

A száraz serpenyő és a minimális zsiradék gondoskodik a tökéletes állagról és ízről, hogyha gombaköretet szeretnénk készíteni, de egytálételek és levesek készítésénél is előkészíthetjük így a főalapanyagot, de akkor semmiképp ne cseréljünk edényt, folytassuk ugyanabban a főzést!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Hungarikumnak számítanak. Pontos eredete nem ismert, azonban nagy... Tovább

Szepesi György

Szepesi György: magyar rádiós sportkommentátor, „az Aranycsapat tizenkettedik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Programajánló
X
Kövess minket facebookon!