hirdetes

Óraátállítás: állítjuk az órát, na de mikor, merre és meddig még?

VN

Minden évben ilyen tájt a kétmilliós kérdés: mikor lesz óraátállítás? A hárommilliós: mikorra állítjuk az órát? A négymilliós: akkor most többet alszunk, vagy kevesebbet? Az ötmilliós: hamarabb vagy később lesz sötétebb? És végül a fődíj: meddig bohóckodunk még ezzel? Nos ezekre a kérdésekre szeretnénk most válaszolni, egyrészt, hogy legközelebb a családi ebédnél ne maradjatok kétségek közt, másrészt pedig mert nagyon aktuális!

Őszi óraátállítás 2020

Lesz egyáltalán még óraátállítás?

Igen! Bár már elég régóta rebesgetik, hogy átállunk egy egységes időre, és többé nem kell az órák tekergetésével hosszas perceket eltölteni, nem kell minden elektronikai eszköz használati utasítását bújni, majd sok-sok perc után hagyni a fenébe, és egy fél évig levonni, vagy hozzáadni egyet, de még nem jött el ennek az ideje idén sem.

Mikor lesz az óraátállítás 2020 őszén?

2020. október 25-én vasárnap lesz az óraátállítás 2020 őszén, ami mondhatni elég szerencsésen alakult, hiszen pont egy hosszúhétvégére esik, így mindenkinek bőven lesz ideje leszerelni a nagyórát a nappaliból, megbűvölni a mikrohullámú sütőt, átállítani a tv-t, és sorolhatnánk.

Merre kell állítani az órát 2020 őszén?

2020 október 25-én vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára visszaállítani. Ez tehát azt jelenti, hogy egy órával többet aludhatunk, viszont ez azt is jelenti egyben, hogy este hamarabb fog sötétedni. Most ugyanis visszakapjuk azt az egy órát, amit tavasszal „elveszítettünk”.

hirdetes

Meddig lesz még óraátállítás?

2019-ben döntést hozott az Európai Parlament az óraátállítás eltörlésének lehetőségéről, így elhisszük, hogy már ti sem értitek, hogy miért állítgatjuk még mindig az órákat. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint 2021-ben az európai uniós országok eldönthetik, hogy a nyári, avagy az téli időszámításhoz kapcsolódnak majd. Magyarország azonban a nyári időszámítást támogatja, tehát egy biztos: 2021 tavaszán is lesz még óraátállítás! De jó hír: ha megszületik a végleges döntés az Európai Parlamentben, akkor 2021. március 28. lesz az utolsó óraátállítás időpontja.

hirdetes

Miért van óraátállítás? 

De tényleg, miért van ez egyáltalán? Az óraátállítás módszerének a világháborúk és a hetvenes évek olajválsága alatt kimutatható hatása volt, ugyanis jelentősen csökkent az energiafelhasználás, de ez a hatás a mai modern korban már egyáltalán nem számottevő. Valamint az Egyesült Államokban azt is kimutatták, hogy az óraátállításnak köszönhetően csökkent a bűnözések száma. Viszont az ellentábor azt hangoztatja, hogy az emberi szervezetet megviseli ez a változás. Mivel a pozitív hatások az évek során elhanyagolható mértékűre csökkentek, az ellenhang pedig egyre csak növekszik tervezi az Európai Unió eltörölni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Július

Július: az év egyik legmelegebb hónapja, mikor is a népi hagyományok, a régies munkák,... Tovább

Hollóházi porcelán

Hollóházi porcelán: hungariumnak számít. Az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek