hirdetes

Öt csodálatos magyar falu, amit ismerned kell!

Sz.F.

Nem szükséges ahhoz külföldre utaznunk, hogy csodákat láthassunk, ugyanis Magyarország is tele van szebbnél szebb helyekkel! Most öt olyan falut mutatok be nektek, amiket mindenképpen látnotok kell legalább egyszer!

Öt csodálatos magyar falut, amit ismerned kell!

Jósvafő (Fenti kép)

Jósvafő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Putnoki járásban. Miskolctól közúton kb. 65 kilométerrel északra, az Északi-középhegységben, azon belül az Aggteleki-karszt közepén, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik. A települést 1272-ben említik először, Ilsuafey alakban írva. Azt jelzi, hogy a település a Jósva patak forrásánál, fejénél épült. A víznév szláv eredetű, a kifejezés „égerfákkal szegélyezett vízfolyást” jelent. Zsigmond király idején már kőtemplom és hámor is állt a településen. A trianoni békeszerződés előtt Abaúj-Torna vármegye Tornai járásának része volt.

Fertőrákos

Fertőrákos (németül: Kroisbach) község Győr-Moson-Sopron megyében. Történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb magyar falu közül. Az egyetlen olyan magyarországi község, amelyet városfal övezett, és püspöki palotája is volt. Szép természeti környezetben fekszik, és csaknem minden épülete műemlék. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése. Soprontól 10 kilométerre ÉK-re, a Fertő partján, az Ausztriához tartozó Fertőmeggyes közvetlen közelében található. Fertőrákos nyugatról, a kőfejtő lajtamészkövétől a Fertő nádasáig húzódik a Rák-patak szakadékos völgye mentén.

hirdetes

A helységtől délre a Kecske-hegyet és a Szárhalmi erdőt találjuk, északra pedig az országhatárig főleg szőlőket. Vasútja nincsen, de a Volán menetrend szerinti járataival elérhető. A községet átszeli a Fertő-parti országút. A Fertő-tó körül épülő kerékpárúton a Fertőmeggyes felől érkezők első állomása Fertőrákos. A gyalogos, kerékpáros és lovas határátkelőhely a Mithrász-szentély mellett található.

hirdetes

Ma a munkaképes lakosság nagy része Sopronban dolgozik, a többiek gazdálkodnak vagy kisiparral foglalkoznak. A község próbál önállóan megélni: a vasfüggöny felszámolása óta az idegenforgalom lehetőségei javultak a leglátványosabban. Új határátkelőhelyet nyitottak a gyalogosok és turisták részére, így a Fertő-tavat körbejárhatják a kirándulók. Megindult a rendszeres hajóforgalom, tehát a nevezetességeket már a vízről is megtekinthetik az érdeklődők. A következő oldalon további három település vár rátok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!