hirdetes

Ötletes találmányok a vízhiány ellen

vd
Kreatív találmányok az ivóvíz hiány ellen

Zuhany vízzel, takarékosan


Biztos sokan ismerik azt, amikor a zuhanyzás előtt percekig engedjük a vizet úgy, hogy közben még nem állunk alatta. Vagy a meleg vizet szeretnénk előcsalogatni a csövekből, vagy még nem megfelelő a hőfoka és a beállítással bajlódunk, addig pedig nem szívesen áll alatta senki sem. Ezzel a manőverrel azonban több száz liter értékes víz végzi haszontalanul a lefolyóban. 


Egy ausztráliai férfi, Peter Cullin azonban feltalálta az „ultra hatékony zuhanyt”, mely abból a szempontból rendkívül praktikus, hogy a zuhanyzás elején, legtöbbször fölöslegesen kiengedett vizet visszapumpálja a rendszerbe. Az eszközt rendkívül találóan „Cullector”-nak nevezte el, mely lényegében egy olyan rendszer, mely teljesítményoptimalizált, állandó vízáramlási sebességet biztosít és a hőfokot is beállítja, egy szóval, minden az egyben. Rengeteg víztakarékos funkcióval van felszerelve, melyet az is bizonyít, hogy az átalakított tusolóknál éves szinten több millió liter megtakarított víz volt az eredmény.

hirdetes

Életmentő csoda palack


Vannak országok, ahol ugyan rengeteg víz van évről évre bizonyos időszakokban, például áradáskor, azonban ez a hatalmas mennyiségű víz sajnos még sem hasznosítható ivóvíz céljára. Erre a megoldásra is volt valaki, aki csodálatos ötlettel hozakodott elő.


Michael Pritchard Nagy-Britanniai származású fiatalember, egy olyan palackot talált fel, mely talán a legizgalmasabb és legkézenfekvőbb találmány a fent említett helyzetekre. Pritchard az ihletet az ázsiai cunami tragédiák és a Katrina hurrikán pusztitása nyomán kapta, amikor a híradásokat nézte a tévében. A természeti katasztrófa sújtotta övezetek között az volt a hasonlóság, hogy mindenhol temérdek víz lepett el szinte minden területet, ám ezt a hatalmas vízmennyiséget nem tudták jó célra felhasználni. Pritchard kifejlesztette az életmentő palackot, melybe bármilyen tisztaságú vizet lehet önteni, ugyanis egy 15 nanométeres membrán található a palackban, mely megtisztítja a beleöntött vizet. A találmány olyan sikeres lett, hogy hegymászók és afganisztáni brit katonák is használják a mindennapokban.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Kodály-módszer

Kodály-módszer: Kodály Zoltán az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőnek számít, aki a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek