hirdetes

Mikor még tudás ment a tv-ben: Öveges József, a showman fizikus

VN

„Aki nem tudja elmondani azt, amit tud, úgy, hogy egy utcaseprő is megértse, az maga sem érti igazán.”- vallotta a fizikus, tanító, rádiós, showman, aki annak idején nagyon sokak számára nem csak érthetővé, hanem szerethetővé is tette a fizikát.

Öveges József a fizikus

Öveges József, a…

Általában, amikor ilyen alcímeket kell adni, egész egyszerűen csak odaírjuk valakinek a foglalkozását, vagy amiről híressé vált, amiről ismerni lehet. Öveges József esetében azonban nem ilyen egyszerű ez a dolog. Ami biztos, hogy szívvel-lélekkel tanító volt, az a fajta, akink ez nem a munkája, hanem a hivatása, pappá is szentelték, de emellett egy igazi showman is volt, rádiózott, tv-ben szerepelt, de szerkesztőbizottsági tag volt az Élet és Tudomány című hetilapban is, munkásságát sok-sok kitüntetéssel, többek között Kossuth-díjjal jutalmazták, de számára az igazi öröm az volt, hogy annyi mindenki tudományok iránti lelkesedését kiváltotta, sokan csak a "fizika varázslójának" nevezték. És azt hiszem ez az a név, ami leginkább illik rá.

hirdetes

Öveges József, a "fizika varázslója"

1895-ben született a Zala megyei Páka községben, ahol éppen édesanyja akkor tanított, mert hogy a családja is már generációk óta ezt a mesterséget űzte. 1919- ben fejezte be egyetemi tanulmányait, a Pázmány Péter Tudományegyetemen méghozzá kitűnő eredménnyel, tanári diplomát szerzett. 1920-ban pappá szentelték. Ezt követően tanított Szegeden, Vácott, és Tatán is. 1920-ban pappá szentelték Tatán. Tatán írta meg az első könyvét is Időjóslás - időmeghatározás címmel, melyhez még óriásplakátot is készített, amin ez állt: "Adja el az esernyőjét, és vegye meg Öveges József: Időjóslás - időmeghatározás című könyvét!" 1937. évi Évkönyvében található az egyik legkiemelkedőbb műve a Fejezetek egy tanári noteszból címmel. Ebben a diákokhoz szól, nekik mondja el gondolatait, megfigyeléseit. Közben folyamatosan tanít, és 1939-ben újabb könyveket jelentet meg. 1948-as Kossuth Díja előtt már rengeteg mindent letett z asztalra, és már nem gimnáziumokban, hanem egyetemeken tanított. 

hirdetes

De nemcsak az iskolapadban ülőket, hanem a tv nézőket is elkápráztatta, lapozz, mert még erről egy korabeli felvételt is mutatunk!

Forrás: Fotó Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szerencs vára

Szerencs vára: A szerencsi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg itt... Tovább

Mária Terézia

Mária Terézia: Mária Terézia, magyar királynőként II. Mária a Habsburg-házból származó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Programajánló Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!