Paella variációk nyári ebéd ötletként

Ha könnyű nyári ebédre vágysz: Spanyol paella variációk (recept)

SzSz

A paella egy rizses, spanyol étel, amit számtalan variációban elkészíthetünk, akár a saját ízlésünkre szabva. Nagyon könnyű elkészíteni, éppen ezért tökéletes nyári ebéd ötlet!

Ha könnyű nyári ebédre vágysz: Spanyol paella variációk (recept)

Mi a Paella? 

A paella a spanyolok egyik leghíresebb nemzeti étele, ami egy sáfránnyal ízesített ételspecialitás. Egy szaftos, rizses étel, amit hússal, zöldséggel, hallal vagy tengergyümölcseivel is elkészíthetünk. 

A paella története

A paellát egy Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén készítették el először. Az eredeti paellát angolnából, csigából és zöldbabból készítették el, illetve gyakran tőkehalból, amelyet böjt alatt fogyasztottak. A recept azóta sokat változott, és a ma kapható hagyományos paella legtöbbször csirkéből vagy nyúlból készült. A tenger mellett élők azonban inkább a tenger gyümölcseivel készített verziót készítették el többször, érhető módon. A paella alapja a jó minőségű rizs, amelyet az arabok honosítottak meg Valencia környékén, ami az étel körete is egyben. 

A klasszikus paella

Ezt az egytálételt egy nagy, kétfülű serpenyőben szokták elkészíteni fedő nélkül. A paella lényegében arról az edényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan készíteni szokták. A klasszikus paellában sáfrányt használnak az étel sárga színének elérésére, emellett pedig alap fűszerként általában murciai szárított édespaprikát, andalúziai olívaolajat, friss zöldségeket, citromlevet és száraz bort is hozzáadnak. A rizst a főzés során egyáltalán nem szabad keverni, emiatt fontos az egyenletes hőeloszlás az étel esetén. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Szótár

Keleti Pályaudvar

Keleti Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Várhegy

Várhegy: Budapest egyik legnépszerűbb látványossága, sok sok idegenforgalmi csábítással. A... Tovább

Tovább a lexikonra