hirdetes

Sokan most is visszasírjuk: a világhírű Palma matrac, és a siker titka

VN

Palma, Palma, Palma. Ugye neked is azonnal eszedbe jut az a furcsa illat, és az az íz, amit akkor lehetett érezni, ha valaki szájjal fújva szerette volna pótolni az elszabadult levegőt. A Palma gumimatracok világsikert futottak be, sokan még mindig emlegetik a Taurus Gumiipari Vállalat legendás gyártmányát. De vajon mi lehetett a titka a Palma matracoknak?

Palma matrac titka

A Világhírű Palma matracok

A Kádár-kori Balaton nyarakat el sem lehetett képzelni a kék és piros színben pompázó Palma matracok nélkül. nem is csoda, hiszen angyon praktikus darabok voltak. Nemcsak a víz felszínén tartottak fel és segítségükkel lehetett a vízen evickélve napozni, hanem kiváló sátorbéli alvóalkalmatosságnak, valamint napközbeni ülőalkalmatosságnak is megfeleltek. Egy Palma matrac kellett csupán egy tökéletes Balatoni nyaraláshoz, meg persze egy kis Fabilon naptej… nemcsak mi szerettük, hanem nagyon sokat szállítottak külföldre is, valóságos világsikerre tett szert. Te el tudod képzelni, ahogyan Miamiban is Palma gumimatracon napoznak? Pedig nem lenne olyan hihetetlen, ugyanis Amerika volt az egyik legnagyobb felvevőpiac. Mi volt a titok?

A Palma matracok sikerének titka

A Palma matracot Taurus Gumiipari Vállalat 1957-ben dobta piacra, ekkor még nem volt őrületesen nagy piaca az ilyesmi strandkütyüknek, nemcsak nem voltak part menti bódék a strandokon, hanem a boltok sem pont ilyen kiegészítőkkel voltak teli. A 70 –es évek végére azonban olyan felkapott lett a Palma matrac, hogy külföldre is szállítottak nem keveset. Egyszerűen csak Magyarország gumimatrac-nagyhatalommá vált, nem csak a keleti blokkban, hanem az egész világon forgalmazták őket. Bár a legnagyobb vevőnek mindig is az NSZK volt, de közvetlen mögötte az USA állt a sorban. Franciaország, Svájc, a Benelux-államok, Svédország, Olaszország, Jugoszlávia, Kolumbia, Anglia vagy éppen Ausztráliai is a vevőink között szerepelt. A titok pedig végtelen egyszerű volt: a magas minőség. A Taurus 8,6 millió dolláros bevételre tett szert a Palma gumimatracok révén, de ez több is lehetett volna, ha van megfelelő kapacitás. Több megrendelés volt, mint amit teljesíteni lehetett volna: ekkor világsiker volt tehát a Palma matrac. De akkor mégis mi lett vele?

hirdetes

A Palma matracok nagyon jó minőségben készültek

És ezt nem csak mi mondjuk. Időszakban a gyárhoz befutó reklamációk mennyisége az eladott darabszám fél százaléka sem volt, ami olyannyira alacsony, hogy hasonló termékeknél ez minimum 10-szeres. Minden palma matracot szigorú teszteknek vetettek alá: egy felfújt állapotban zajló 12 órás légtartási teszten és szövetellenőrzésen is át kellett mennie, ahhoz hogy kiszállításra kerülhessen. Nem csoda, hogy világszínvonalú lett a Palma gumimatrac. 1976-ban egy nemzetközi minőségvizsgáló bizottság is ezt mondta.

hirdetes

A Palma matracok bukása

Kiment a divatból… A Palma matrac is a szocialista valóság áldozata lett, mint ahogy megannyi más régi kedvencünk. A 80-as évekre elavult a szövettel leragasztott gumi technológiája, megjelent a konkurencia, az egyre olcsóbb kínai termékek. A Palma leginkább a minőséget kereső, fizetni tudó szűk réteg termékévé vált, ami nem termelt elég nyereséget. Az emberek tömege a könnyebben szállítható, 1-2 szezonos műanyag termékeket tette kosárba, a Palma matrac kiment a divatból… Ezzel egy időben olyan nyomás volt a cégen, ami sajnos a minőség romlását is eredményezte, a reklamációk száma is nőtt, miközben az eladás drasztikusan csökkent, innen pedig biztosan mindenki össze tudja tenni a képet…

Nézd meg ezeket a retro reklám fotókat a Legendás Palma matracról! Lapozd végig a galériát, és nosztalgiázz kicsit! 


 

Forrás: Kép: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar agár

Magyar agár: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A magyar agár a legkevésbé ismert... Tovább

Máriapócsi templom

Máriapócsi templom: Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!