hirdetes

Hol keresd a palóc kultúra legjavát Magyarországon?

LK

A magyarországi palócok sajátos, gazdag kultúrájukról híresek, amelyet a mai napig féltve igyekeznek megőrizni. A palóc örökség részét képezi a népcsoport jellegzetes tájszólása, hagyományai és életmódja is. Aki többet szeretne megtudni a palócok életéről és kultúrájáról, annak számos remeke helyet tudunk ajánlani hazánkban a kutatgatáshoz.

Nézd meg, hogy hol érdemes keresnek a palóc kultúrát Magyarországon!

Hollókő

A Nógrád-megyei Hollókő az ország palóc területén belül található. Talán a leghíresebb az összes palóc falu közül, Hollókő a mai napig őrzi azokat az építészeti kincseket, amelyekért minden évben számtalan turista látogat el az ország ezen területére.

Az itteni épületek annyira jelentősek mind építészettörténeti, mind kulturális szempontból, hogy az UNESCO lényegében az egész ófalut felvette a világörökségek listájára.

Az ófaluban találhatók ugyanis a tradicionális stílusban épült házak, amelyekben múzeumok, műhelyek, kiállítások és éttermek is működnek, mind hamisítatlan, palóc légkörrel. A faluban továbbra is hagyományos földművelési módszereket alkalmaznak, ami külön érdekesség a téma iránt érdeklődők számára.

Hollókőre már csak a minden évben megtartott fesztiválok miatt is érdemes ellátogatni, nem is beszélve a hagyományőrző jellegű húsvéti ünneplésről, ami itt még mindig tradicionális öltözékekben és régi szokások közepette történik.

Kazár

Északkelet-Magyarország is büszkélkedik néhány palóc faluval, amik közül talán Kazár a legkiemelkedőbb. A szlovák határ mellett fekvő település büszkén ápolja palóc örökségét, amelynek megőrzését több szervezet is támogatja és segíti a környéken.

hirdetes

A helyi Tájházban a látogatók megcsodálhatják a hagyományos palóc szövetanyagokból (például kenderfonálból) készült alkotásokat, de a Palóc Galéria és a Kézművesház szintén említésre méltó látnivalók. A palóc gasztronómiai világ iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Hagyományok portáját.

Nézd meg, hogy hol érdemes keresnek a palóc kultúrát <a class="autolinkeles" title="magyarország" href="https://www.magyarorszagom.hu/magyaroraszag.html">Magyarország</a>on!

Rimóc

Rimóc Hollókőtől nem messze található, és hasonlóan elbűvölő palóc kincseket őriz, mint gyakrabban emlegetett szomszédja. Sok más palóc településhez hasonlóan az emberek itt is büszkék örökségükre, amit aktívan igyekeznek fenntartani. Habár a község több tradicionális értéket is képvisel, igyekszik kivenni a részét a modern világ előrehaladásából is, óvatosan elegyítve az újat a régivel.

A Falumúzeum betekintést nyújt a régi palóc élet hagyományos hétköznapjaiba. A község kápolnái és katolikus temploma szintén figyelemre méltóak azok számára, akik történelmi és/vagy kulturális jellegű utazásuk során érintik Rimócot. Egy ilyen túrán persze elmaradhatatlan a helyi palóc művészeti remekek megtekintése is, ilyen térem pedig különösen jelentős szerepet képvisel a község. Külön említést érdemel a Palóc Főkötő kiállítás és a Babamúzeum is, ahol a jellegzetes palóc hímzés remekei csodálhatók meg.

Palóc Múzeum, Balassagyarmat

hirdetes

A magyar-szlovák határon, Palócföld szívében fekvő Balassagyarmat szintén a palóc kultúra egyik kincstárának számít, legalább is ha az itt fellelhető Palóc Múzeumról van szó.

A folytonos kiállítások bemutatják a palóc ünnepségeket, hagyományokat és egyéb érdekességeket is a XIX. század végétől egészen a 60-as évekig. Az itta található könyvtárban Magyarország és különösen Nógrád-megye történelmét bemutató könyvek sorakoznak.

Időnként átmeneti kiállítások is megtekinthetők, amelyek főként a palóc művészetekkel, kézműves alkotásokkal és a népcsoport történelmével foglalkoznak.

Palóc Múzeum, Eger

Eger városát senkinek sem kell bemutatni. A történelmi kincsekben gazdag megyeszékhely nevének hallatán a legtöbbeknek a helyi vár, vagy éppen a török emlékek jutnak eszébe, de a város éppen olyan jelentős a palóc kultúra megőrzése miatt is.

A helyi Palóc Múzeumban az érdeklődők palóc öltözékekkel, faragott és fazekas alkotásokkal, illetve számos más hagyományokkal átitatott kinccsel találkozhatnak. A városban és környékén a mai napig megcsodálható egy-egy jellegzetes palóc esküvő is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A doroszlói viselet

A doroszlói viselet: nemzeti értékünknek számít a doroszlói viselet. A doroszlói népviselet... Tovább

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem