hirdetes

A legfinomabb palócleves: íme a hagyományos palócleves receptje

VN

A magyaros ízek szerelmesei nem hagyhatják ki ezt a megannyi érékes, és finom hozzávalóból álló laktató levest, ami kicsit hasonlít a gulyásleveshez, de jóval savanykásabb íze van ennél. Mutatunk is egy nagyon jó receptet hozzá, de először nézzük, hogy honnan is származik ez a laktató és ízletes magyaros leves!

Klasszikus palócleves receptje

A palócleves története

Bár teljesen egyértelműnek tűnik, a közhiedelemmel ellentétben a palócleves nem a palócokról kapta a nevét. De akkor mégis honnan? Egészen pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan keletkezett a leves, a pontos eredetét nem lehet tudni, de legendák hada lengi körbe. Az egyik szerint a levest Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit ugyebár a „legnagyobb palócnak” hívtak, és innen a név. De ide kapcsolódva egy olyan történet is van, hogy Gundel János a híres palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben, amikor is az író különleges levest kért, azt kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett és „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”. Egy másik legenda szerint Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában azt írta, a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle. Bárhogyan is legyen a leves megszületett, mi pedig imádjuk, úgyhogy mutatom is a tökéletes palócleves receptjét!

hirdetes

A palócleves receptje

Hozzávalók a palócleveshez

60 dkg birkahús
40 dkg zöldbab
3 evőkanál olaj
2 dl tejföl
2 krumpli
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 evőkanál liszt

A palócleves elkészítése

1. Először is a hússal kell kezdeni a leves elkészítését. Az eredeti recept szerint birkahúst kell használni, de másféle hússal is lehet helyettesíteni természetesen. A hús előkészítése: a birkahúst alaposan megmossuk, ha hártyás, akkor előtte természetesen levágjuk róla a legfelső réteget. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges vizet, majd apró kockákra vágjuk. 

2. Ha előkészítettük a húst, akkor előkapunk egy fazekat, és kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha ez megvan, akkor a már előkészített birkahúst is beleöntjük, 5 percig pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük másfél liter vízzel.

hirdetes

3. Mehet bele a többi fűszer is: fokhagyma, babér, kömény, illetve só is!

4. Amíg fő a leves meghámozzuk a krumplit, előkészítjük a zöldbabot, ezeket akkor kell a evesbe keverni, amikor a hús már félig megfőtt.

5. Amikor már mindjárt kész, akkor lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a levest, felforraljuk, és elzárjuk! Kész is a hagyományos palócleves!

Jó étvágyat kívánunk! Ha ehhez hasonló finom, hagyományos, olyan igazi nagymamaféle ételeket szeretnétek fogyasztani, úgy, akkor van egy szuper tippünk még, ez a házias étterem Budapesten az egyik legjobb ilyen szempontból. A Pest-Buda Bisztróban nemcsak hagyományos magyar fogások, kedves kiszolgálás, hanem kellemes hangulat is vár titeket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász: Hungarikum. A Gyulai Kolbász története lassan... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Magyarság