hirdetes

Ahol az ezeréves világörökség összeér – Pannonhalma látnivalói

ZH

Győrtől alig 19 kilométerre fekszik a több, mint 1000 éves múlttal rendelkező településünk, Pannonhalma, amelyet biztosan a Szent Márton-hegyén található bencés Főapátság képéről ismersz leginkább. Látogass el velünk Pannonhalmára, mutatjuk az izgalmas látnivalókat!

Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalma és környéke látnivalói

A több, mint ezeréves Pannonhalmán található Főapátság egyidős az országunkkal, ugyanis Szent István idejében alapították. A városban és a monostor falai között is szinta látod-hallod a múltat, miközben megéled a jelent is. Pannonhalma tehát igazi kulturális csemege a kirándulók számára. Közvetlen környezete pedig rengeteg szépséget rejt, ezért most megmutatjuk miket érdemes meglátogatni, ha Pannonhalmára készülünk!

Fedezd fel a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot

Pannonhalma és Szigetköz környéki területek egyaránt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartoznak. Két nagyon eltérő, de növény- és állatvilágában egyformán kiemelkedő tájegység, melyek szinte megunhatatlanak, ha kalandozásra és feltöltődésre vágynánk.  A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mozaikos területe a Pannonhalmi-dombságból, a kisalföldi meszes homokpusztákból, az Erebe-szigetekből és a Holt-Rába környékéből áll.

Csónakázás a Lipóti Morotva-tavon

A Holt-Duna patkó alakú medre és az általa közrefogott terület fokozottan védett, rengeteg értékes növény- és állatfajnak nyújt otthont. A Morotva-tó partján álló kilátóból a nyílt vízfelületre letekintve, számos madárfajt megfigyelhetünk, a tanösvényt bejárva pedig a Szigetköz jellegzetes élővilágával ismerkedhetünk meg.

hirdetes

A Pannonhalmi Főapátság

Már messziről vonzza a tekintetet, kiemelkedik a tájból a Főapátság gyönyörű épületegyüttese. A monostor kiváltságos szemtanúja hazánk több mint ezer éves múltjának, amelyet méltósággal őriz és gondoz.

hirdetes

A Főapátság 1996 óta a Világörökség része, amelynek kerengője végleges formáját Mátyás király ideje alatt nyerte el. A kerengőből a Porta Speciosán, azaz az Ékes Kapun keresztül beléphetünk az 1224-ben felszentelt templomba, ahol részt vehetünk szerzetesek napközbeni imáján vagy egy orgonakoncerten is kaár. Érdemes meglátogatni a csodálatos könyvtárát is, ahol a 400 000 példányos gyűjtemény legszebb darabjait és a levéltár kincseket, mint például a Tihanyi Alapítólevelet is is meg lehet csodálni.

Tegyél egy kört az Arborétumban, gyalogolj el a Milleniumi Emlékműhöz és a Boldogasszony-kápolnához, élvezd a csodás kilátást, miközben a hegybe épített, gravitációs technológiával működő borászatok borait szürcsölgeted.  Ha pedig egy nagyobb kirándulást terveznél, akkor irány a Boldog Mór-kilátó és a Lombkorona tanösvény, ahonnan mesés kilátásban lehet részed.

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma

A monostor arborétuma is megér egy hosszabb sétát, ugyanis 25,6 hektáron közel ezerféle növény- és mintegy 150 madárfaj között fedezhetünk fel. A terület már 963 óta védett természeti területnek számít, és 1996 óta szintén a Világörökség része.  Elődjét, az eredeti kolostorkertet a Főapátsággal együtt a 10. században alapították.

Az Arborétumban található egy kövekből kirakott labirintus is, ami a fák árnyékában hív egy kis kalandozásra, az arborétum szomszédságában pedig a híres pannonhalmi levendula-ültetvényt csodálhatjuk meg. 

Ha még belefér a kirándulásotokba, akkor látogassatok el Magyarország első Illatmúzeumába is, ami 2021-ben nyílt meg! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Ezt a Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, melyhez a... Tovább

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Sport Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!