notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

hirdetes

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

SZ.F.

Bemutatjuk nektek Pannonhalma, és egyben Magyarország egyik legszebb épületét, a nem mindennapi bencés főapátságot! 

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalma városa a bencés főapátságról híres. 996-ban Géza herceg cseh szerzeteseket telepített Pannónia szent dombjaira. Az alapító célja egy kulturális támaszpont kialakítása volt a középkori Európában. Szent István (1000-1038) is gyakran látogatta a kolostort, hogy Tours-i Szent Márton előtt lerója tiszteletét. Uros (Oros) pannonhalmi apát (1207-1243), a gótikus templom építője, sikeresen visszaverte a mongol támadásokat a kolostor-erőd falai alól. Tolnai Máté apát idejében a kolostor kiemelt pozícióhoz jutott a bencés rendben és 1541-ben főapátsággá nyilvánították. A 150 éves török megszállás alatt a szerzetesek menekülni kényszerültek, rövidebb vagy hosszabb ideig. Sajghó Benedek főapát idején számos barokk stílusú remekmű került megépítésre.

A 18. században a felvilágosodás kora nyomot hagyott a szerzetesek életében is. Az állam és a vezetők a kolostorokat közvetlen hasznuk alapján ítélték meg, így csak a gyógyítással vagy tanítással foglalkozó rendeknek tanúsítottak létjogosultságot. Mivel a bencés rend inkább a közösségi életre koncentrál, mint a közösségi szolgálatokra, ezért II. József felszámolta a bencés gyülekezeteket. A rendet 1802-ben visszaállították és középiskolai oktatási feladatokat látott el.

1945 után a bencés iskolákat is szekularizálták. 1950-től azonban Győr és Pannonhalma gimnáziumai ismét állami kézbe kerültek. A szerzetesi közösségek a nehézségek idején is kitartóan munkálkodott liturgiájának megújításán és az imádságok nyelvezetén a második vatikáni zsinat után (1963-1965). A kommunizmus után Pannonhalma bencés közössége az iskolák üzemeltetése, fenntartása mellett főként az anyagiak és egyéb szükséges eszközök beszerzésével foglalkozott, hogy lehetővé tegye szerepének betöltését az egyházban és azon kívül. A következő oldalon folytatom! 

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

A pannonhalmi főapátság kiemelkedő történelmi, kulturális és építészeti jellegének köszönhetően felkerült a világörökségek listájára.

Az apátság a bazilikából, a szerzetesi cellákból, zárdából, ebédlőből (refektóriumból), könyvtárból, a művészeti és tudományos gyűjteményekből, levéltárból, valamint a gimnázium épületéből (osztálytermekkel, kollégiummal, ebédlővel és tornatermével együtt) áll. Több mint 40 szerzetes lakik az apátságban, az iskolákban pedig mintegy 320 diák tanul.

A szerzetesek celláit, a refektóriumot és a gimnáziumot nem látogathatják turisták. Az archívumot ugyancsak elzárták a látogatók elől, mivel kiemelkedően értékes anyagokat tartalmaz.

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

A bazilika

A jelenlegi épület az apátság harmadik temploma, amiben megtalálhatóak a régebbi templomok falainak részei. Az első templom felszentelése 1002-ben történt Szent István adománylevele által. Az írásból kiderül, hogy a templomot Géza herceg, Szent István apja kezdte el építtetni. 1137-ben egy jelentés II. Béla kancelláriájától tartalmazza a templom első újításával kapcsolatos információkat. Ebből az időből számos nagyméretű darab található az első templom falaiból.

Az egyetlen biztos pont az épület kronológiájában a jelenlegi templom 1225-ös felszentelő okirata. Az építészeti jellegzetességek arra utalnak, hogy három fő csoport dolgozott a templom építésén. A 10-13. századi román stílusú építményt 1486-ban gótikus stílusban újjáépítették, majd a 16. században kibővítették. A legszebb és legértékesebb építészeti emlékek ebből az időből származnak. A török pusztítást követően a 18. században újjáépítették, immár barokk elemeket alkalmazva. A jelenlegi külső építészetet a 19. századi neoklasszicizmus elemei határozzák meg. Az impozáns nyugati homlokzat, 55 méteres tornyával és a főkönyvtárral 1824 és 1836 között épült Packh János és Engel Ferenc tervei alapján. A bazilika stílusú templom téglalap alakú, keleti-nyugati oldalain megnyújtva. A kolonnádok az épületet egy főhajóra és két oldalhajóra osztják. A főhajó ablakait közvetlenül éri a fény, mivel jóval a többi ablak felett helyezkednek el. Az északi kápolnák a 15. században épültek. A legnagyobb értékeket a Szent Benedek kápolnában megtalálható cseppkőszéf és a Szűz Mária kápolna gyönyörűen megmunkált reneszánsz kapuja képezik. A márvány oltárt és szószéket a soproni Stornó Ferenc tervezte.

hirdetes

A szentély alatti altemplom szinte tökéletesen megmaradt 13. századi állapotában. A korai gótikus mesterműben az oszlopfők és a zárókövek díszítettsége a legszembetűnőbb, mivel mindegyiken más-más faragott mű látható. A templom orgonáját dr. Szigeti Kilián és Tóth Tamás tervezték. A végleges verziót Trajtler Gábor és dr. Lukács Áment dolgozták ki. Az orgona tervezése 1980-ban kezdődött, megalkotása pedig 1985-ben fejeződött be. A bazilika egész évben számos orgonakoncertnek ad otthont. A bazilika továbbá a szerzetesek imádságainak fő helye. Itt tanulják és éneklik a dicséreteket és az istentiszteleteket, valamint naponta egy órányi imádságot és misét tartanak. Vasárnaponként külön misét tartanak a gyülekezetnek és külön egyet a családoknak.

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

A zárda eredetileg román stílusban épült a 13. században. 1472 és 1486 között Mátyás király uralkodása alatt gótikus stílusban újjáépítették. A kiugró falrészeken emberi, állati és növényi figurák ábrázolják szimbolikusan a bűnöket és az erényeket. Pannonhalma egyedülálló példája a bencés hagyományoknak megfelelő építészeti elrendezéseknek, ami érintetlenül maradt. A zárda, a kolostor központja körülöleli a négyszögletű kertet. Északi oldalán a bazilika áll, keleti oldalán pedig a káptalani tanácskozószoba, ahol a szerzetesek és az apát imádkoznak és megbeszélik a napi teendőket. A déli oldalon eredetileg a refektórium állt (a 17. században Sajghó Benedek apát ideje alatt új refektórium épült).

A refektórium mellett melegedő helyiségek voltak, mivel a középkorban a szobákat nem fűtötték. A nyugati szárnyban voltak a műhelyek és a másolóhelyiségek. A kis kertben kerti virágokat és fűszereket termesztettek, ami tulajdonképpen a középkori kolostor patikája volt. A kertben van még egy 11 méter mély ciszterna és egy napóra. A zárda felújítása során felszínre került egy 14. századi „Volto Santo” Krisztus-kép, ami a bazilika déli falán található. A Porta Speciosa bal oldal felőli szobája a kolostor könyvei egy részének a tárolására szolgált, mivel a szerzetesek a szentekről szóló könyveket tanulmányozták, miközben a zárda körül sétáltak, ahogy azt a bencés rend szabályai előírják.

A középkorban a templom egyik fő bejárata volt a Porta Speciosa, ami a zárdából a templomba vezet és ugyancsak a 13. században épült. A bazilika főként a szerzetesek számára épült, nem a zarándokoknak, ezért vezet az átjáró a zárdába, nem pedig a szabadba. Jobb és bal oldalon öt, vörös márványból készült ikeroszlop látható mézkő oszlopfővel és szürke márvány talapzattal. A boltívek vegyesen vörös és szürke márványból készültek. A bejárat feletti festmény Szent Martint ábrázolja az 1875-ös felújítás emlékére.

hirdetes
Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

Könyvtár

Az északnyugati sarokban található könyvtár 1824 és 1827 között épült klasszikus stílusban. A hatalmas birodalmi stílusú könyvtárban 36 márványozott ión oszlop van. A falakat 150 faragott cseresznyefa polc takarja. A mennyezeti freskókon (1830) Minerva, a tudomány istennője trónol az Olümposz hegyének felhőin. Szürke festmények ábrázolják a nagy filozófusokat, írókat költőket és a magyar történelem, irodalom és tudomány kiemelkedő alakjait. A 360 000 darabot tartalmazó könyvtár Európa egyik legnagyobb vallási könyvtárának számít, ahol számos érdekes látnivaló található.

Kiállítás

Az apátság gyűjteményei éremtani, kőzettani gyűjteményekre, metszetekre és festményekre oszlik. A könyvtár előszobájában állandó kiállítást rendeztek be, ahol relikviák, papi ruházatok, ékszerek, festmények és az építészet és a vallástörténet jellegzetességei láthatóak. A városban és környékén talált relikviákat vitrinekben tartják. A legtöbb lelet a kő-, bronz- és vaskorból, a rómaiak idejéből, a nagy népvándorlások idejéből és a török megszállás idejéből származik.

Híres másolatok is találhatóak, például Pannonhalma alapítólevelének másolata 1001-ből, István király aláírásával, vagy Tihany apátság alapítólevelének másolata 1055-ből, ami a legrégebbi nyelvi emlékünk. A mintegy 30 kiállított festmény között holland és flamand, olasz, spanyol, francia, német és osztrák alkotók művei is megtalálhatóak. A gyűjtemény leghíresebb darabja a holland David Teniers Brüsszeli búcsú című festménye. A kiállítás 2013 novembere óta látogatható.

Pincészet

A borkultúra a Dunántúlon már évszázadokkal a római előtt virágzott, amit később a bencés szerzetesek élesztettek fel. Az apátságnak az 1945-ös szekularizációig saját borászata is volt. A kommunizmus után ezt a hagyományt 2000-ben megújították a borospince építése után a borászat 2003 ősze óta ismét üzemel. A szőlőt saját ültetvényeken termelik. A régi szőlőskertek mellé újakat is telepítettek. A pannonhalmi borrégió az észak-dunántúli borrégió része, ahol hagyományosan fehér szőlőfajtákat termesztenek. Bár fő csapásvonalat a fehérborok képezik, a borászat a vörösborokkal is kísérletezik, amit ígéretesnek tartanak. A turizmust a Pannonhalmi Apátsági Pincészet szervezi, ahol a látogatók a szakképzett idegenvezetés mellett betekintést nyerhetnek a bencés borkultúrába és annak történelmébe, tanulhatnak az épületekről és a borkészítés technikai hátteréről, valamint természetesen meg is kóstolhatják a borokat.

Bemutatkozik az 1000 éves Pannonhalmi Bencés Főapátság

Boldogasszony kápolna

A Boldogasszony kápolna júniustól szeptemberig 9 és 17 óra között látogatható. A főapátságtól kb. 15 perc alatt gyalog elérhető. Építése 1714-ben kezdődött, majd a barokk épületet 1865-ben romantikus stílusban újjáépítették. A kápolna eredetileg plébániaként szolgált a környéken élő embereknek. A berendezés fő részei a három oltár és egy kisorgona a 18. századból. Az épület alatti kripta a mai napig a szerzetesek temetkezési helye.

Millenniumi emlékmű

1896-ban hét millenniumi emlékművet állítottak Magyarországon, amelyek egyike Pannonhalmán található. A magyarok 896-ban foglalták el a Kárpát-medencét; az emlékművek ennek az 1000. évfordulóját hivatottak ünnepelni. A Millenniumi Emlékmű jelenleg nem látogatható, de kívülről megtekinthető.

Arborétum

A Főapátság bejáratával átellenben található az arborétum, több száz féle cserjével és fával, amik közül néhány fajta csupán elvétve akad az ország területén. A sokféle énekesmadár miatt számottevő madártani területnek számít. Az Arborétum remek hely a kikapcsolódásra és a természet tanulmányozására, kutatására egyaránt. Az ókorban a szerzetesek nagy műgonddal nevelték a növényeket gyógyászati célokra. Különböző adatok találhatóak a 19. század első feléből a természet vizsgálatáról és a kolostor természetes környezetének formálásáról.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékes

Kékes: A Kékes Magyarország legmagasabb hegyecsúcsa. Az Északi-középhegységben, a Mátrában... Tovább

Kond

Kond: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Kond az egyik közülük. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Magyar Magyar történelem Magyarország