hirdetes

Innen nyílnak a legszebb kilátások: panorámás túra utak a Balatonnál

xy, ZH

Most ősz van, amikor leginkább természetet járni, túrázni érdemes, de bármelyik másik évszakban is kerülne szemed elé ez a cikk, imádni fogod! Ha nem is magát a cikket, de a benne található csodás balatoni panorámás túra utakat biztosan- főleg, ha végig is járod ezeket! Akár a nyári napsugaras Balatont szeretnéd egy kicsit másszemszögből megkémlelni, akár egy téli mesébe illő csodavilág után vágysz, akár alig várod, hogy éledjen a tavaszi természet, akár a legszínesebb őszi Balatont szeretnéd elcsípni, ezeknél a panorámás túra utaknál nem találsz szebbet!

Legszebb panorámás túra utak Balatonnál

Tihany, Csúcs-hegy

Ha valami Balatoni dologról van szó, akkor szerintem Tihany, soha semmilyen formában nem maradhat le a listáról. Olyannyira szép és különleges ez a település, ahol nemcsak levendula, tájművészet, apátság, remek vendéglátóegységek, izgalmas tavak, barátlakások vannak, hanem még csodaszép panoráma is a magyar tengerre, és nem feltétlenül csak a sétányról! Ha igazán szépet akarsz látni, akkor támadd meg a Csúcs-hegyet! Ahogyan a neve is megmutatja ez a Tihanyi-félsziget csúcsa, egy rövid, de annál meredekebb és szűkebb –tehát nagyon izgalmas- túraútvonal visz ide Sajkosról, a sárga háromszög mentén kell elindulni, majd a sárga sávba fog csatlakozni az út. Ha megmászod a 235 méteres vulkánt (na jó, vulkáni eredetű képződményt) a lábad előtt fog heverni a Balaton, belátni innen nemcsak a teljes Sajkodi-öblöt, Tihanyt, hanem szinte a déli part egészét, egészen a nyugati medencéig.

hirdetes

Szigliget, Kamon-kő

Nahát, nahát, megint csak egy másik nagy kedvencünk került rá a listára: Szigliget. De hát mit is tudnánk tenni, ha egyszer éppen a kedvenceink a legszebb, legkülönlegesebb helyek… Szigligetről azt kell tudni, hogy arról a váráról híres, amiből szintén mesés panoráma nyílik a Balatonra (ezt is érdemes útba ejteni). A tanösvény, amit ajánlunk 6 kilométer hosszú, de valami mesés panorámával ajándékoz meg minden arra járót. Már Szigliget hagulatos kis utcáin is egy igazi élmény bolyongani egyet, hát még a magaslatokban csavarogni. A 242 méter magas hegytetőn még egy romantikus rom is található, a 13. századi Avasi-templom-romja tekinthető meg itt. A szigligeti római katolikus templomtól induló kék T jelzésen kell elindulni. Az őszi színekhez, és a különleges romokhoz egyébként a naplemente fényei passzolnak a leginkább!

Keszthely, Keszthelyi-hegység

hirdetes

Keszthely megint csak egy olyan neves város, amit nem lehet lehagyni egyetlen balatoni helyszíneket összegyűjtő listáról sem, Keszthely neve egyszerűen megköveteli, hogy minden listán szerepelhessen. Nos erről a panorámás dologból sem maradhat ki, már csak azért sem, mert van jó sok kilátó a környékén a Keszthelyi hegységben, ahonnan nemcsak a magyar tenger, hanem még a szomszédos Alpok csúcsai is láthatóak. Hát nem Pazar? Dehogynem! Speciál ez az Alpok nézős dolog a legjobban a Berzsenyi-kilátóból tud működni, de mi még nagyon ajánljuk a balatöngyöröki Szépkilátót (ami nem is egy kilátó, de szépnek szép), a Padkűi-kilátót, a Kitaibel Pál-kilátót, és a a Batsányi-kilátót is. Higgyétek el, csodás balatoni panorámákból nem lesz hiány, és ahogyan mondtuk, még az Alpok is megvillantja magát egy kicsit nektek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Ezt a Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, melyhez a... Tovább

Létrási-vizesbarlang

Létrási-vizesbarlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék.  A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!