hirdetes

67. születésnapját ünnepli Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus

Noémi Vida

1953. október 12-én született a Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, Parti Nagy Lajos, akinek számos irodalmi remeket köszönhetünk. Így ma ünnepli 67. születésnapját az irodalmár. Ennek a jeles napnak az alkalmából tekintsük meg munkásságát!

Parti Nagy Lajos író, költő munkásság

A Kossuth-díjas Parti Nagy Lajos

Ma 67 éve, hogy meglátta a napvilágot Szekszárdon Parti Nagy Lajos. Azóta már sok-sok mindent letett az asztalra, színes irodalmi remekekkel, versekkel, könyvekkel, kritikákkal színesítette a magyar irodalmat, amiért egyébként sok-sok díjat is kapott, többek között 2007-ben Kossuth-díjat. De a szerző egyébként több mint 30 díj büszke tulajdonosa. Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja. „Posztmodern költőkirály”, aki költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink magyar irodalmában.

hirdetes

Parti Nagy Lajos munkássága

Gyermekkorát Tolnán, Kaposvárott és Székesfehérvárott töltötte, ahol 1972-ben tett érettségi vizsgát, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola hallgatójaként szerzett magyar–történelem szakos diplomát 1977-ben, ezt követően pedig két évig a Baranya Megyei Könyvtár munkatársaként dolgozott. 1979 és 1986 között a pécsi Jelenkor című folyóirat egyik szerkesztője volt, ami azért kiemelten fontos, mert itt jelentek meg először versei 1971-ben. Nem egy interjúban utal arra, hogy Pécs meghatározó szerepet játszott íróvá válásának folyamatában, leginkább a főszerkesztő Szederkényi Ervin szerepe kiemelkedő e tekintetben.

hirdetes

Parti Nagy Lajos a költő

Parti Nagy Lajos tehát költőként kezdte pályáját, első verses könyve csak jóval első versei megjelenése után, egészen pontosan 1982-ben jelent meg Angyalstop címmel, majd négy évre rá 1986-ban a második Csuklógyakorlat címmel. Már ezekben a verseken is megmutatkozott nyelvi játékok és a nyelvi humor iránti fogékonysága, de teljesen csak az 1990-es Szódalovaglás című verseskötetben teljesedett ki. 
 

Parti Nagy Lajos nemcsak költőként tevékenykedett, további munkásságáról a következő oldalon írunk részleteket, érdemes lapozni, és azt is elolvasni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keszthely

Keszthely: a Balaton fővárosa. A tó nyugati csücskében található. Élénk turizmussal, fontos... Tovább

Advent

Advent: a téli, azon belül pedig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény. Advent a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar Magyarság