hirdetes

A szocialista elit kedvenc balatoni luxusnyaralója

ZH

Kíváncsi vagy, hogy a szocializmus idején mivel töltötték a napjaikat az elitek a nyár folyamán? Hogy melyik balatoni település volt a kedvence a párttagoknak? A Kádár korszak sokak számára felejthetetlen vagy így vagy úgy, de az biztos, hogy akik itt nyaraltak a szabadságuk alatt, biztosan szép emlékekkel zárták a korszakot.

pártüdülő Balaton

A kommunista elit tagja kedvenc üdülője


Már a szocializmusban is könnyen el lehetett jutni a fővárosból a Balaton partjára a déli vasútnak köszönhetően, de a balatoni turizmus igazán a trianoni békeszerződés után indult be, mivel a korábbi kedvelt üdülő- és fürdőhelyek elcsatolásra kerültek, például a felvidéken, erdélyben, vagy a ma is nagyon népszerű Abbázia is, így elkezdtek épülni a nyaralók és az üdülők a Balaton partján. Az ősfás, löszfalas vidéken sem volt ez másképp, Balatonaligán, ahol a szocialista pártelit tagjait is sűrűn lehetett látni.

kommunista párt
Fortepan / Bauer Sándor

Szocialista pártelit szokásai


A történészek szerint, az első magas rangú funkcionárius, aki felfedezte magának Balatonaligát, az az Országos Tervhivatal vezetőjének a felesége volt, aki a 40-es évektől kezdve sűrűn megfordult az orvosszakszervezeti üdülőben, és ő beszélte rá férjét, hogy hívják meg a párttagokat is. 1948-ban ezzel meg is pecsételődött Balatonaliga sorsa, Rákosi Mátyás elfogadta a meghívást, majd annyira megtetszett neki a hely, hogy az itt élő 130 családot eltelepítették Aligáról a környező falvakba, ahol üres házak maradtak fenn a kitelepülő svábok és szlovákok után. A jobb állapotú és értékesebb villák közül választhattak a kommunista elit párttagok maguknak nyaralót, így Rákosi mellett Gerő Ernőnek, Farkas Mihálynak, Szakasits Árpádnak, Rajk Lászlónak és Kádár Jánosnak is jutott egy-egy ingatlan. A többi házat elbontották és létrehoztak egy pártüdülőt.

hirdetes

A kiváltságosok paradicsoma


Az újonnan épült üdülőövezetet két részre bontották, és a két komplexumot őrbódéval és drótkerítéssel választották el egymástól, így jött létre Aliga I. és II., amik között az átjárás csak engedéllyel történhetett. Aliga I.-ben csak az alacsonyabb rendű párttagok, valamint a médiában és az oktatásban dolgozó kiváltságos személyek nyaralhattak ingyen, és számukra a kőépületek mellett, fabungalókat is kialakítottak. De persze, hogy itt nyaralhassunk akár csak egy napot, már ahhoz is kiváltságosnak kellett lenni, de akik bele tartoztak a körbe, azok élvezhették a friss déligyümölcsökkel és rövid italokkal teli mini bart és állítólag az étteremben bármilyen fogást elkészítettek a nyaralóknak.

szocializmus nyaralás
Fortepan / Urbán Tamás

A kiváltságosok kiváltságosai


Azok azonban, akik még a kiváltságosok közül is kiváltságosnak számítottak, és az igazi elit tagjainak mondhatták magukat, ők Aliga II.-ben üdülhettek, amit géppisztolyos őrök védtek. Aliga II. a pártvezetők számára volt fenntartva, akik az előbb említett villákban kaptak helyet, és szinte a nyár minden hétvégéjét itt töltötték. Így tett Rákosi is, aki saját villáját persze paranoiás vezetőhöz méltán túlbiztosította, ahol a villatetejéről géppuskás őrök vigyáztak „Sztálin legjobb tanítványának” biztonságára, ha úszni ment, az őrök egy csónakban követték, és még éjszakai is reflektorral pásztázták a vizet, az esetleges behatolók után őrködve.

hirdetes

Luxus élet Balatonaligán a párttagoknak


Az ország első színes televízióját itt üzemelték be, Kádár János nyaralójában, amely a 70-es években épült fel, és még légkondit is szereltek be felesége kedvéért. Egy mesterséges szigetet is kialakítottak a villa előtti parton, hogy kedvére horgászhasson és sakkozhasson.

Kádár nyaralója
Fortepan / Fortepan/Album059


Elnöki villa is épült, ahol a külföldi, magas rangú személyeket szállásolták el, mint például Fidel Castro, Hruscsov vagy Gagarin. Végül a Castro-villa nevet kapta az épület. Állítólag a kubai elnök látogatásakor Siófokról kellett pingpongasztalt hozatni, hogy Castro a Balatonnál is hódolhasson kedvenc sportjának.)


A löszfal tetején lévő állami gazdaságban gyümölcsöket és zöldségeket termeltek a szocialista elit minőségi táplálkozásának biztosítására, így a fertőzés lehetőségét teljes mértékben kizárták és folyamatosan ellenőrizték a konyhát és az ételek minőségét.


Volt még itt uszoda, tenisz- és röplabdapálya, vízibicikli, fedett kertmozi és még vitorlázni is tudtak. Játékszobával, bowlingpályával és még vízisível is kényeztették a párttagokat és családtagjaikat. Szerveztek borkóstolókat, kulturális programokat, a külföldi vendégeket.

A pártüdülőt átkeresztelték Club Aligára, a strand és a vendéglátóipari egységek bárki számára elérhetőek.
 

Forrás: Fortepan / UVATERV

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kossuth-díj

Kossuth-díj: kitünetésfajta, mely a magyar kultúra művelésének és ápolásának... Tovább

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Történelem
X
Kövess minket facebookon!