hirdetes

Ezért éri meg Pécsre látogatni télen - Nem gondoltad volna, de ilyen csoda látnivalók vannak Pécsen!

LK , ZH

Sok külföldi, de meglepően sok magyar is gyakran először Budapestre, vagy a Balatonra gondol, amikor határon inneni szórakozásról van szó. Kétségtelen, hogy ezek a népszerű célállomások nem véletlenül ilyen népszerűek, hiszen a „magyar tenger” hangulata, vagy a budapesti éjszakai élet egyszerűen utánozhatatlan.

Nézd meg, hogy miért érdemes Pécsre látogatnod!

Országunk azonban temérdek lehetőséget rejt magában, amiket nem is kell olyan elszántan keresni, hogy az ember rájuk bukkanjon. A déli országrész egyik ilyen gyöngyszeme Pécs, ahová a fővárosból autóval és vonattal is kényelmesen eljuthatunk. Habár a város nevét mindenki ismeri, félreeső elhelyezkedése miatt nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy ellátogasson ide – ez viszont hatalmas hiba!

Pécs ugyanis egy multikulturális központ, ahol a magyarok és más nemzetek közös múltjának emlékei díszítik az utcákat. Az ország ötödik legnagyobb városára cseppet sem jellemző az a nyüzsgés és rohanás, amit az ember például Budapesten tapasztalna. Hangulatos utcáin barokk épületeket és régi, művészeti kincseket csodálhatunk meg.

Mindez vitathatatlan szerepet játszott abban, hogy Pécset 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosává választották. Ez a neves kitüntetés további fejlesztésekre sarkallta a települést, ahol több park is felújításra került, de a címért folytatott versenynek köszönhető a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása is.

hirdetes

Történelmi ereklyék

Pécsett nehéz unatkozni. A város több mint 2000 éves múlttal rendelkezik, amely egészen a környéken letelepedő keltákig vezethető vissza. Később a Római Birodalom részévé vált, amelynek emlékét többek között a városban található, UNESCO védelme alatt álló negyedik századi ókeresztény sírkamrák is őrzik.

Említést érdemel még a török befolyás is, ami az oszmán megszállás során kiradírozhatatlanul beleírta magát Pécs történelmébe. Gázi Kászim pasa dzsámija is, amely a város egyik jelképévé vált. Az épületet a törökök távozását követően templommá alakították át, és a mai napig is felfedezhetők rajta mindkét vallás jellegzetes szimbólimai. A szent helyek kedvelői figyelmébe ajánljuk még a XI. században épült Pécsi székesegyházat is.

hirdetes

Nézd meg, hogy miért érdemes Pécsre látogatnod!

Kulturális kincsek

A székesegyház közelében található a Csontváry Múzeum, ahol a művészetek iránt érdeklődők Csontváry Kosztka Tivadar festményeit csodálhatják meg.

Pécs városa egyébként tele van a neves Zsolnay porcelánok otthona is, így akik többet szeretnének megtudni ezekről a legendás alkotásokról, azok ne hagyják ki a helyi Zsolnay Múzeumot és a Zsolnay Kulturális Negyedet sem, ahol az eredeti porcelángyár épületeit a mai napig sikerült megőrizni.

Gasztronómiai állomások

A Pezsgőház Étterem egy régi borospincében került berendezésre, ahol a hangulatot többek között a téglákból kirakott, boltíves plafonok biztosítják. Egy modernebb gasztronómiai élmény érdekében érdemes ellátogatni a mozgalmas Jókai Bisztróba, ahol szintén nincs hiány a finom ételekből és borokból.

További látnivalók és lehetőségek

A Király utca a külföldi és hazai turisták gyülekezőhelye, ahová előszeretettel látogatnak el a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is. Már csak külső látványáért is megéri elsétálni a Pécsi Nemzeti Színház előtt, mielőtt az ember megszállna a több mint 200 éves Adele Boutique Hotelben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés: Magyarország legnagyobb vízeséséről van szó személyében, A... Tovább

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!