hirdetes

Miért volt olyan különleges? Pelé top FIFA-rekordjait gyűjtöttük össze

VN

Fájó szívvel búcsúzunk. Tegnap, azaz 2022. 12.30-án végső nyugalomra tért egy újabb legenda, Pelé, azaz  Edson Arantes do Nascimento szervezete feladta a rákkal vívott kemény csatát. A mi szemünkben azonban mindig is egy igazi hős, az egyik legnagyobb legenda marad, aki még a magyar focit is nagyon tisztelte. Olyan rekordokat állított fel, amiket eddig még senki más meg sem próbált megdönteni, nézzük is szép sorjában ezeket! Nyugodjon békében!

Pelé top FIFA-rekordjai

Pelé a legnagyobbak legnagyobbja, egy hihetetlen futball legenda

A futball legenda Pelé vitathatatlanul a történelem legnagyobb futballistája volt, és marad is a szívünkben örökre. 82 éves korában hunyt el, miután köztudottan rákkal küzdött. A FIFA egykori elnöke, Sepp Blatter a legenda előtt tisztelegve azt mondta, Pelé a történelem legnagyobbja. Pelé három világbajnoki címet nyert Brazíliával 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben. 92 válogatott mérkőzésen 77 gólt szerzett, emellett számos hazai és nemzetközi trófeát szerzett. A futball legenda többszörös rekordot döntött a futball világában. Több rekordja közül itt van Pelé öt legjobb világbajnoki rekordjait részletesen bemutatjuk!

Pelé a döntőben a legfiatalabb játékos

Pelé a valaha volt legfiatalabb játékos, aki döntőt játszott a labdarúgó-világbajnokságon, amikor 1958-ban brazil válogatottban játszott. Mindössze 17 éves és 249 napos volt egy döntőben, amely Brazília első világbajnoki győzelme volt, miután a fináléban legyőzte Svédországot.

hirdetes

Pelé a legfiatalabb gólkirály

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokságon Pelé 17 évesen és 239 napos korában egyetlen gólt szerzett Wales ellen 1-0-ra megnyert negyeddöntőben, így ő lett a torna történetének valaha volt legfiatalabb gólkirálya.

hirdetes

Pelé a legfiatalabb mesterhármast szerző

Az 1958-as tornán Pelé lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki mesterhármast ért el a világbajnokságon, amikor mesterhármast szerzett Franciaország ellen a Pelé csapata, Brazília javára 5-2-re végződő elődöntőn. 17 év és 244 nap volt mögötte.

Pelé a döntő legfiatalabb góllövője

Brazília 5-2-re megverte Svédországot az 1958-as világbajnokság döntőjében, és Pelé 17 évesen és 249 naposan a valaha volt legfiatalabb játékos lett, aki gólt szerzett a világbajnoki döntőben.

Pelé a legfiatalabb játékos, aki ezüstlabdát nyert

Pelé egyben a legfiatalabb játékos is, aki elnyerte az Ezüstlabda díjat, amikor megnyerte az 1958-as világbajnokságon. Az Ezüstlabda díjat a második legjobb játékos kapja az Aranylabdával kitüntetett legjobb játékos után. A brazil Didi nyerte az Aranylabdát az 1958-as világbajnokságon, Pelé pedig az ezüstlabdát, ezzel ő lett a legfiatalabb, aki megnyerte ezt a díjat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágyi Nemzeti Park

Magyarország első alapítású és második legnagyobb területű  nemzeti parkja, a nagy... Tovább

Puskás stadion

Puskás stadion: A magyar nemzet legnagyobb sportcélú létesítménye, mely először 1953-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Sport Szórakozás Történelem