hirdetes

Idáig is eljutottunk - Már csak pénzért lehet levegőt venni!

B. Á.

A képet látva hihetnénk azt is, hogy egy ködös, vagy éppen párás környéken járunk, ez viszont nem így van – egy olyan fővárosban vagyunk, ahol fizetni kell, ha levegőhöz szeretnénk jutni, nézzük a részleteket! 

Pénzért levegő

A legszennyezettebb főváros

India második legnagyobb metropolisza, lakossága 12,8 millió, az elővárosokkal együtt 22 millió fő. Új-Delhiben járunk, ami a világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városa, történelme során számtalan birodalom központja volt. Mára multikulturális várossá fejlődött, ami nem biztos, hogy jó. Az ország szinte minden pontjáról vonzza a népességet, nagy gondot jelentenek az urbanizációs problémák: a túlzsúfoltság és a légszennyezettség. Ezt ráadásul tetézi a pénzügyi erőforrások korlátozottsága, vagy éppen hiánya. Napjainkban elmondható, hogy Új-Delhi India egyik legnagyobb kulturális, kereskedelmi és politikai központja. 

Új-Delhi fuldoklik

Az emberek szenvednek, a levegőnek olyan szaga van, mint az égő falevélnek, sokakat száraz köhögés, szemviszketés, fejfájás gyötör. Új-Delhi mára szinte gázkamrává változott, a helyieket fojtogatja a szmog. Jelenleg hússzor magasabbak a légszennyezettségi értékek annál, mint amit az Egészségügyi Világszervezet még biztonságosnak ítél, a veszélyes értéknek pedig a háromszorosát mérik folyamatosan. Ezt annyit tesz, mintha az ott élők legalább két doboz cigarettát szívnának el.

hirdetes

Válsághelyzet Új-Delhiben

A városvezetés válsághelyzetet rendelt el, bezáratták az iskolákat, és ötmillió arcmaszk került kiosztásra. Az építkezéseket leállították, korlátozták az autóforgalmat, és felszólítottak mindenkit arra, hogy ne hagyják el otthonaikat, mert végzetes lehet. A szmog annyira sűrű, hogy több gépet is át kellett irányítani másik repülőtérre, mert nem látták a kifutópályát. A gazdák minden évben felgyújtják termőföldjeiket a tél közeledtével, így teremtenek helyet az új haszonnövényeknek. Ilyenkor azonban kevés csapadék hullik, a hihetetlenül mocskos levegő pedig az ország nagyvárosai fölé száll – ez pedig mérgező részecskékből, szén-dioxidból, nitrogén-dioxidból és kén-dioxidból áll, erre pedig még rátesznek az építkezések, a járművek és a gyárak. 

hirdetes

A szmog öl

Tudományos kutatások is bizonyították, hogy agykárosodást okozhat a szmog, és több millió indiai lakos vesztette életét a szennyezett levegő belégzése miatt kialakult egészségügyi problémákban. India évtizedek óta nem tudja megoldani a légszennyezettségi krízist, az emberek pedig szenvednek, van, aki folyamatosan fejfájásra éped, van, aki köhög, van, akinek ég a légcsöve, vagy csíp a szeme.

Oxigénbár nyílt Új-Delhiben

Egy 15 perces kezelés 4-6 dollárba (kb 1500 forintba) kerül, ennyiért juthat friss levegőért a vásárló Új-Delhiben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Herendi porcelán

Herendi porcelán: hungarikumnak számít. Aki herendi porcelánt kap ajándékba, az igazán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld