hirdetes

Pest-Buda hídtörténetéről nyílt kiállítás a Szabadság híd Vámszedőházában

VN

 Szabadság híd és a vámszedés, valamint a fővárosi hidak történetét mutatja be az Összekötve-Pest Buda hídtörténete című állandó kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedőházában.

Pest-Buda hídtörténeti kiállítás Szabadsághíd 2024

Pest-Buda hídtörténeti kiállítás nyílik egy különleges alkalom kapcsán

Az idén 125 éves Műszaki és Közlekedési Múzeumnak a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki tárlata mellett lehetősége nyílt egy új, vélhetően a világ egyik legkisebb alapterületű közlekedési kiállítását megnyitnia a Szabadság híd pesti hídfőjénél - hangsúlyozta Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a pénteki megnyitón.
   

Különleges tárgyakat láthatunk az ingyenes hídtörténeti kiállításon

A kétszer tizenhárom négyzetméter alapterületű tárlat a budapesti hidak épülésének történetét mutatja be, kiemelt figyelmet fordítva a Szabadság hídra. Duna mélyéről előkerült eredeti tárgyak és archív fotók szerepelnek a kiállításon az audiovizuális tartalmak mellett. Többek között VR szemüveggel lehet megnézni hogyan nézett ki az 1940-es évek Budapestje - magyarázta főigazgató.

hirdetes
   

A Szabadsághíd különleges története

A dunai átkelésért 1703-tól 1918-ig kellett fizetni vámot Pest és Buda között. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, de a 2. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozó házak maradtak meg - hangsúlyozta Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora, az Ipari Örökség főosztályvezetője.
     

hirdetes

Domonkos Csaba ismertetése szerint a kiállítás a vámszedés és a Szabadság híd történetét mutatja be, az emeleten általános hídtörténeti rész ismerteti a hidak és városfejlődés kapcsolatát. Láthatók eredeti bárcák, amelynek megváltásával át lehetett kelni a hídon. A vámpénz ahhoz kellett, hogy az 1870-ben felvett kölcsönt kifizesse a város, ebből a hitelből épült meg egyebek mellett a Nagykörút vagy a Duna-part - magyarázta a kurátor.  
   

Rengeteg érdekességet láthattok a hidakról

Eredeti szegecseket, a Szabadság híd háború utáni, a maitól különböző korlátelemét, valamint fakockákat a fővárosi hidak felületéről, a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolatát is bemutatja a kiállítás. Látható egy térképmásolat az 1830-as évek elejéről, amelyet a leendő Lánchíd építésének előkészületére hoztak létre, valamint a Lánchíd kapuzatának modellje és a híd alapozásából származó facölöp. Bemutatnak egy plakettet a Megyeri híd átadásáról, de tájékoztató tábla is látható az Erzsébet-híd építéséről. Kiállítottak egy angyalfejet is, amely egykor az Erzsébet-híd tetején lévő címert díszítette. Tablókon pedig a főváros összes hídjáról olvashatók érdekes információk - tette hozzá Domonkos Csaba. A kiállítás magyar és angol nyelven minden nap ingyenesen látogatható.

Forrás: Kép: Fortepan / Rubinstein Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kéktúra

Kéktúra: Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az... Tovább

Knézy Jenő

Knézy Jenő: Knézy Jenő magyar sportújságíró és sportriporter. A leghíresebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Programajánló