hirdetes

Vasárnap mutatják be Szabó Magda egyik nagysikerű regényének megfilmesített változatát a Dunán

Noémi Vida

Vasárnap lesz a Pilátus cím film bemutatója a Duna televízióban, olvasható az MTI hírportálon. Anya és lánya kapcsolatáról szól, a Dombrovszky Linda által rendezett film, ami egyébként a rendező első filmje. A Pilátust vasárnap este mutatják be a nagyközönségnek a Duna televízióban.

Szabó Magda Pilátus megfilmesítése

Megfilmesítették a Pilátust

Szabó Magda a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb magyar alkotója, aki többek között olyan zseniális regényekkel tette értékesebbé nemzetünk kultúráját, mint az Abigél, Az ajtó, Az őz, vagy éppen a most megfilmesítésre került Pilatus. Szabó Magda hatvanas évek elején megjelent Pilátus című regényét dolgozta fel első tévéfilmjében Dombrovszky Linda rendező, amit nemsokára mi is megnézhetünk a Duna képernyőjén. 

Nagy reményeket fűzhetünk a filmhez

Bár a magyar közönség még csak vasárnap láthatja a Szabó Magda regényadoptációt, a film már év eleje óta járj a világ különböző gáláit, filmfesztiváljait, ráadásul egész eredményesen. A Pilátus című film január óta több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert, beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé is.  A Milánói Filmdíjon a legjobb film mellett négy kategóriában is díjazták az alkotást, majd a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon nyert elismerést, azóta amerikai forgalmazója is lett a filmnek. A Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Ildikó kapta a legjobb színésznőnek járó elismerést, a Hétdomb Filmfesztiválon pedig a legjobb nagyjátékfilm díját hozta el Szabó Magda regényadaptációja. A film a jelenleg zajló 44. Mostra Sao Paolo Filmfesztivál és a szófiai Cinelibri Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel. Novemberben Hágában és további amerikai fesztiválokon versenyez (Dallas, Massachusetts, New York).

hirdetes

Miről szól a Pilátus?

Mint már írtuk a könyv, és a film is az anya és lánya kapcsolatról szól. A történet szerint Anna, az idős vidéki asszony megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, Anna lassacskán elsorvad az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben. Bár Szőcs Iza okos, szorgalmas, modern nő, hivatásának élő, lelkiismeretes, kiváló orvos és példás, odaadó gyermek a világ szemében, anyagi javakkal nem tudja kárpótolni a törődést, amit elmulaszt édesanyjának adni. Amikor férje sírkövének felállításakor hazatér a városba, ahol szinte az egész életét leélte, hogy közelebb érezze magát az elhunythoz, az a feltétel nélküli szeretet, amely az önző-rideg Izából olyannyira hiányzik, neki megadja a választ a kínzó kérdésre.

hirdetes
„Tudtam, hogy el kell mennem tőled, mielőtt rám ragad iszonyatos fegyelmed, amellyel magadat óvod meg a munkád nyugalmát, és mielőtt annyira hozzád forrok, hogy megtanulok a szemeddel látni, és megértem én is, hogy Dorozs víz és gyógyszálló, beton és üveg, valutáris lehetőség, és nem egy régi forrás igazolása és nem valami iszonyú vágy, hogy jóvátevődjék, amit jóvá kell tennie az időnek:
Én nem tudtam veled élni.”
 

A Pilátus film

A Pilátus a Cross Dot Film Kft. gyártásában készült az Magyar Média Mecenatúra támogatásával. A film producere Köves Ábel, a forgatókönyvet Somogyi György és Szélesi Sándor írták, operatőre Hartung Dávid, vágója Mezei Áron, látványtervezője Hujber Balázs, zeneszerzője Bolcsó Bálint, jelmeztervezője Donkó László volt. A filmben Izát, a lányt Györgyi Anna, édesanyját Hámori Ildikó alakítja. További szerepekben pedig Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Kakasy Dóra, Máhr Ágnes, Székely B. Miklós és Martin Márta látható. 

Filmbemutató: 2020 november 1-én, 21:20-tól a Dunán!
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: Köztudomású, hogy a magyarság lovas nemzet. Ez a mondás onnan ered,... Tovább

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyes: nyelvújítónk. Karinthy Frigyes magyar író, költő, műfordító. Saját... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!