notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pincegulyás receptje

hirdetes

Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tudj meg mindent a gulyásról

Pincegulyás recept

Hozzávalók (10-15 főre)

0,6 kg füstölt szalonna, 0,8 kg húsos szalonna (főtt és nyers is megteszi), 1 kg vöröshagyma, 0,5 kg sárgarépa, 0,7 kg fehérrépa, 7-8 db paprika, 0,5 kg érett paradicsom, 2 kg burgonya, őrölt pirospaprika, 5-6 kg marha lábszár 2-2 centis darabokra vágva, 3-4 evőkanál magyar mustár, 8-10 babérlevél, őrölt fűszerkömény, petrezselyem, majoranna, kakukkfű, 4-5 dl száraz, minőségi vörösbor.

 

A recept

Távolítsd el a húsról a faggyút és minden külső réteget, ami nem hús – csak a tiszta húsra lesz szükséged. Aprítsd fel 2-3 centis kockákra – ez ugyan kisebb a szokásos méreteknél, de így jobban kijön majd a hús íze. A húst ne mosd meg aprítás után, mert attól csak vizessé válik, amit minden esetben jó elkerülni! Aprítsd fel a szalonnát, és pirítsd meg közepes lángon. Fogd a húsos szalonnát, szintén vágd apró darabokra, majd amikor a füstölt zsírja sülni kezd, add hozzá, és pirítsd őket együtt. Amikor a húsos rész is pirulni kezd, add hozzá a darabokra aprított hagymát is. Pirítsd őket egy ideig, majd jöhet a tisztára mosott és darabokra vágott sárgarépa és fehérrépa is.

hirdetes

 

Az eddigi hozzávalók a szalonnák zsírjában sülnek tovább. Miután a zöldségek is sülni kezdenek, add hozzájuk a feldarabolt paprikát. Kavarj rajta néhányat, és következhet is a paradicsom. A következő lépés az őrölt paprika hozzáadása, amit a hús követ. Ez után tegyél egy kicsit a tűzre, hogy nagyobb lánggal égjen. A nagyobb tűzre azért van szükség, hogy a hő kellően átjárja a húst. Kavargasd az egészet, amíg a hús ki nem engedi a levét, és az egész forrni nem kezd. Vegyél vissza a tűzből, és hagyd, hogy a saját levében főjön az egész a fedél alatt, és rendszeresen kavarj rajta egyet-kettőt.

 

Ez idő alatt ne add hozzá még sem a vizet, sem a bort. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, kezdődhet az ízesítés. Kezdésképpen a mustár, a babérlevelek és a tárkony (szórva) mehet bele, amiket az őrölt kömény, és egy jó adag kakukkfű követnek.  A következő lépés a kockára vágott burgonya hozzáadása. Ezzel együtt önts utána két liternyit abból a vízből, amiben a hámozott krumplik áztak. Keverd el alaposan, és növeld kicsit nagyobbra a lángot, amíg az egész forrni nem kezd. Közben készítsd elő a (mosott) zellert és a petrezselymet – vágd őket apróra, majd amikor a gulyás forrni kezd, add hozzá őket. További kavargatásra lesz szükség, hogy a zöld fűszerekből mindenhová jusson. Amikor a krumpli megfőtt, óvatosan öntsd az üstbe a vörösbort, majd keverd el. Hagyd forrni néhány percig, majd hűlni további 10-15 percig. Készen is vagyunk.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
158 736
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
352 938
Közösség

Szótár

Klasszikus magyar nóta

Klasszikus magyar nóta: Nemzeti azonosságunk része, ez a mi zenei anyanyelvünk, szervesen... Tovább

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.8

Ételek Gasztronómia Magyar