hirdetes

Lehull a lepel, tudd meg, mire való ez a piros kis sapka!

Sz. F. , ZH

Sokan azt sem tudják, hogy a legtöbb pezsgőt ellátták ilyen piros sapkával, azt pedig főleg nem, hogy mire való. Pedig ha tudnák, akkor biztosan használnák, éppen ezért most elmondjuk nektek, miért olyan hasznos! 

Használd ezt a piros kupakot te is

Pár alig ismert tény a pezsgőről

Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagnierét pezsgőnek. Fischer János bor- és gyarmati áru kereskedő és dr. Schönbauer Mihály orvos, pozsonyi polgárok 1825-ben alapították az első hivatalosan nyilvántartott pezsgőgyárat a Magyar Királyságban.

hirdetes

Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-át pezsgőnek. A magyar pezsgőgyártás bölcsője Pozsony volt. Fischer János bor- és gyarmati áru kereskedő és dr. Schönbauer Mihály orvos, pozsonyi polgárok 1825-ben alapították pezsgőgyárukat az akkori Magyarországon és Franciaországon kívül elsőként. 1831-ben Aigermant Keresztelő János úr pezsgőjét, gyárát a Magyar Királyságba hozták, és azóta biztonságos raktárakkal rendelkeztek, valamint nagy hírnévvel éltek. A vállalkozás termelése 1840-re elérte az évi 10 ezer palackot.

hirdetes

Első elismerésüket az 1867-es párizsi világkiállításon aratták, ahol bronz medáliát nyertek pezsgőjükkel. Később a gyár Fischer János fiának, ifjabb Fischer Jánosnak a tulajdonába ment át. Mivel az ő fia, aki katonatisztként szolgált a bécsi udvarnál, már nem akarta a gyárat tovább vinni, így került 1877-ben az osztrák származású Johann E. Hubert tulajdonába.

Budapesten az első pezsgőgyárat, a polgári származású Prückler családból való Prückler Ignác (1809-1876) alapította meg 1834-ben a "Prückler Ignác Magyarország első rum-, likőr- és pezsgőgyára" név alatt, a Ráday utca 32-es szám alatti épületben. A legérdekesebb titkot viszont a piros sapka őrzi, most pedig meg is mutatom nektek, mire használható, és hogyan! Éppen ezért találták ki ezt a megoldást, a videóban megmutatom, hogyan alkalmazhatod a piros kis kupakot erre a célra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pumi

Pumi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A pumi ma már a puli mellett az egyik... Tovább

Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Egerszegi Krisztina az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!