hirdetes

Jéggé dermedt csoda Horvátországban

Sz.F.

Ez a környék egész évben csodálatos látványt nyújt, mindenkinek érdemes ellátogatnia ide, főleg azért, mert egyáltalán nincs messze tőlünk. Az idei tél pedig még csodálatosabbá változtatta, tekintsd meg képgalériánkat te is, engem lenyűgözött a látvány! 

Csodálatos a jégbe borult Plitvicei-tavak környéke

Röviden a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak egy Horvátországban található tórendszer, ami összesen 16 tóból áll, a Dinári-hegység hegyei között lévő völgyben találhatjuk meg. A védett területen több mind 1200 növényfajt fedezhetünk fel, a terület nagysága megközelíti a 300 négyzetkilométert, ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A tavak összfelülete 2 km², amiket 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ. A tavak lépcsőzetesen fekszenek egymás mellett, a legmagasabban a Prošćansko-tó 636 méteres magasságban, a legalacsonyabban a Novakovića brod, ami 503 méteren fekszik.

A legmélyebb és egyben legnagyobb felületű a 47 méter mélységű Kozjak-tó. Legmagasabb pontja az 1279 méteres Seliški top. A védelmet 1949-től élvez, 1979-től pedig a UNESCO Világörökségi listáján is megtalálható, ezzel Horvátország egyetlen természeti világörökségi helyszíne. A tavak alatt hosszú karsztbarlang-rendszer található, amiknek a nyílásai a tavak mellett vannak. A legnagyobb barlangok a következőek: Nagy-barlang (Velika Pećina), a Mrančnjača, a Fekete-barlang (Crna pećina), valamint a Tónimfa-barlang (Vila Jezerkinja). Az élővilágra a legnagyobb hatással az elhelyezkedése hat. 60 km-re a tengerparttól a Dinári-hegység között lévő alacsonyabb területen a kontinentális-, és a mediterrán éghajlat keveredik, ami kialakítja a környező területektől merőben eltérő fajgazdagságot.

hirdetes

A Nemzeti Park területén 1267 féle növényfaj él, amik 112 különböző növénycsaládba tartoznak, ebből 22 védett az országban. Csak orchideafélékből 55 faj található itt meg. Az őshonos fajok aránya az összes növényhez képest 2,3 százalék, a veszélyeztetett fajoké 12 százalék. Horvátországban egyedül itt található meg a globálisan is súlyosan veszélyeztetett szibériai hamuvirág. A szintén egyedüli előfordulású orchideafaj, a Boldogasszony papucsa nagy számban megtalálható a védett területen. Több húsevő növény is él területen, köztük a kereklevelű harmatfű, a lápi hízóka és a kis rence. Most pedig jöjjenek a mesebeli képek, a következő oldalon megmutatom, milyen csodálatosan fest most a Plitvicei-tavak környéke! 

hirdetes
Csodálatos a jégbe borult Plitvicei-tavak környéke

 

 

 

 

Fotókat készítette: Mario Maindl

Csodálatos a jégbe borult Plitvicei-tavak környéke

 

 

 

Fotókat készítette: Mario Maindl

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya: Holdbéli tájra emlékeztet a Parajd település mellett található sóbánya,... Tovább

Bihari-sík

Bihari-sík: A Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben csodás kis világokra bukkanhatunk:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!