hirdetes

Bulgáriában van Európa legrégebbi városa: Plovdiv, a legszebb ókori város

VN

Sokan nem is ismerik a Bulgáriában található Plovdiv városát, annak ellenére, Bulgária második, és a Balkán-félsziget tizedik legnagyobb városa, és Európa legrégebbi városa. Egy igazi ókori csodahely, aminek utcáin járkálva szinte megáll az idő, és visszarepülhetünk a történelemben, sok-sok évvel ezelőttre.

Plovdiv ókori látnivalói

Plovdiv Európa legrégebbi városa

Régebbi, mint a szintén ókori Athén vagy Róma, amik elég népszerű turista attrakciók. Plovdivban már legalább ie. 6000 óta folyamatosan élnek emberek, így Plovdiv Európa legrégebbi városa. Plovdiv-szerte vannak régészeti maradványok, amelyek azt mutatják, hogy az emberek több mint 8000 éve telepedtek le a területen. Plovdiv a kereskedelem eredményeként és kedvező katonai helyzetének természetes megerősödése miatt növekedett. A város igen hosszú története során számos különböző nép hódította meg, köztük a trákok, macedónok, rómaiak, bizánciak, oszmán törökök, perzsák, szlávok, hunok, kelták és bolgárok. E csoportok mindegyike maradandó hatást hagyott Plovdivban, amely fontos kulturális, gazdasági és oktatási központ volt és ma is az. Emellett közlekedési szempontból is fontos csomópont.

Ókori látnivalók Plovdivban

Plovdiv csodás város, meghitt hangulattal, kellemes atmoszférával- tudjátok olyan, ahol igazán kellemes sétálgatni, és közben nézelődni, keresgélni az apró különlegességeket. Plovdiv a Marica folyó két partján helyezkedik el, csodaszép, és ami még izgalmasabbá teszi, hogy rengeteg ókori műemléket lehet találni. A sorozatos régészeti feltárások során nagyon sok különböző ókori épület maradványait találták meg, amik idősebbek, mint a rómaiak. Lehet látni impozáns stadiont, de csodaszép amfiteátrumot, is, több templom nyoma is megmaradt, arisztokrata házak, vízvezetékek, és termálfürdők nyomait is őrzik Plovdivban az ókorból. Közel 30 000 néző befogadására volt képes a Plovdivban feltárt ókori stadion, ami elég jó állapotban csodálható meg ma is, ez a legjelentősebb régészeti lelőhely. Egy másik nagyon értékes kincs még az időszámításunk előtti 2. században épült Trajana császár uralkodása alatt: az Amfiteátrum, ami már egy tatarozáson is átesett, sokszor tartsanak itt szabadtéri előadásokat is.

hirdetes

Középkori látnivalók Plovdivban

hirdetes

Plovdiv sok ezeréves történelme során sok mindenen átment, talán ez teszi olyan különlegessé, olyannyira sokszínűvé, utánozhatatlanná ezt a helyet. Középkori műemlékekből sincsen hiány. A Taksim tepe dombot is érdemes megmászni, hiszen itt található a 14. századból maradt Dzsumaja mecset, amire a legrégebbi európai mecsetként hivatkoznak. Čifte baňa fürdőként kell keresni az ez idő tájt épült török fürdőt. Érdemes még meglátogatni a 16. századi tornyot a Sachat tetején, melynek órája Kelet-Európa egyik legrégebbi darabja.

Legszebb látnivalók Plovdivban

Látnivalókból tényleg nincsen semmiféle hiánya Plovdivban, a fentieken túl is találni bőven szép helyeket az ókori városkában sétálva. A Szent Marina templomot lehet még érdemes megcsodálni, nagyon szép kívül-belül, II. Alexander orosz cár emlékhelyét is érdemes megcsodálni, már csak azért is, mert csodaszép kilátás nyílik a városra. És persze akadnak izgalmas kiállítással rendelkező múzeumok is jócskán, amik szintén érdekesek lehetnek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. Az erdélyi kopó jelenleg a... Tovább

Szentiványi alma

Szentiványi alma: Magyarországon a szentiványi alma korabeli elterjedtségére Lippay János óta... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!