hirdetes

Pompeii- a több ezer éves, eltűnt város igazi története

VN

Szoktam cikkeket írni, azzal a szöveggel, hogy látogassatok el ebbe a kis faluba, meg abba, mert itt, meg ott szinte megáll az idő. Nos Pompeiiben tényleg megállt- Kr. U. 79-ben kitört a Vezúv, mindent és mindenkit maga alá temetett, majd a 16. században találtak csak rá a városra a vulkáni a hamu alatt, ugyanolyan állapotban, mint amilyenben ezerhatszáz évvel ezelőtt a láva betemette. Az eredeti állapotban megmaradt házikók, épületek falai izgalmas történeteket rejtenek.

Pompeii története

Időutazás Pompeii-ben

Nem kell a történelem szerelmesének lenned, ahhoz hogy szerelembe ess Pompeii-be. Aki ellátogat Pompeii-be az egy igazi időutazásban vehet részt, amihez még csak sci-fi filmekben látott időutazó gépekre sincsen szükség. A bejáratot átlépve Kr. U. 79-be kerülsz. Azokon a köveken lépdelhetsz, amin lépdeltek előtted annak idején Pompeii városának lakói, azokat a kutakat használhatod kulacsod megtöltésére, amiket annak idején hatalmas újításként a város lakói kiépítettek. Házszámok, utcafeliratok jelzik, hogy hol sétálsz éppen. Arra készülni kell, hogy ez egy olyan látványosság, aminek felfedezésére nemhogy 1-2, de nagyon még 3-4 óra sem lesz elég, hiszen ez egy egész várost kell bejárnod, és nagyon régi házikók falait, csempéit szemügyre venned közben. Szerencsére a bejáratnál lehet térképet kérni, amin az igazán fontos látnivalók meg vannak jelölve, így könnyebben lehet tájékozódni a hatalmas kövekből épített utcákon, a lassan kétezer éves Pompeii városában.

hirdetes

hirdetes

Pompeii igaz története

Amikor Pompeii utcáin tesz néhány métert az ember, ahonnan bőven belátni az egész hatalmas vulkánt, a Vezúvot, rögtön megfordul a fejében, hogy vajon ők nem féltek? Miért építettek éppen egy ilyen hatalmas vulkán tövében egy város, ők nem tudták, hogy ki fog törni, hogy ez veszélyes? Az igazság az, hogy a történelemben ez az első dokumentált vulkánkitörés, ez persze nem azt jelenti, hogy ezelőtt ne lett volna, csupán nem jegyezték fel. Így pontosan lehet tudni, hogy mi történt annak idején Pompeiiben, miért temette be a láva az egész várost, és pusztultak el annyian. A Vezúv legpusztítóbb kitörése Kr.u. 79. augusztus 24-én következett be, ami elpusztította többek között teljes Pompeii városát, ami több mint 1600 évre feledésbe merült. Azóta már egyébként 30 másik alkalommal történt itt vulkánkitörés, de ezek közel sem voltak ilyen pusztítóak.  Az 1631-es kitörését jegyzik még vastag fekete betűkkel, ugyanis ekkor 3000 embert pusztított el a láva. Mielőtt kitör egy vulkán, mindig vannak árulkodó jelzések, a Vezúv 79-es kitörése előtt is voltak...

Vajon sejthették Pompeii lakói, hogy hamarosan kitör a mellettük álló Vezúv? Fel voltak rá készülve? Mi okozta igaziból a tragédiát? Lapozz és mutatjuk! Sőt még egy nagyon jó trükköt is mutatunk ahhoz, hogy olcsóbban be tudjátok járni Pompeii városát!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Védőnői szolgálat

Védőnői szolgálat: Egész Európa által irigyelt magyar rendszer, mely szintén megérett arra,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!