hirdetes

Ismerkedjünk meg a pumi kutyusokkal

Sz. F.

A pumi ma már a puli mellett az egyik legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya. Sokan azonban sajnos elfeledkeztek róla, éppen ezért most bemutatjuk nektek, ismerkedjetek meg a csodálatos pumival! 
 

Ismerjük meg a pumi kutyákat

Ezt a közepes méretű mozgékony magyar állatterelő kutyafajtát kevesen ismerik hazánkon kívül. A pumik sokoldalúságát egyértelműen bizonyítja, hogy gyakran használják őket juhterelésre, házőrzésre és vadászatra is. Ez a fáradhatatlan fajta azonban nem csak a munkához ért – kiváló választás családi kedvencnek is. A pumik mindig készséggel jelzik ha idegenek tűnnek fel a birtok közelében, és jól teljesítenek a mozgékonysági és engedelmességi tréningeken is.

 

Ez a mozgékony, energetikus és mindig munkára kész fajta sosem riad vissza egy kis kalandozástól. Állatterelő intelligenciájának és terrierekére emlékeztető ébersége miatt mindig szükségen van valamilyen tennivalóra. Kedvencei közé tartozik az állatterelés, a mozgékonysági és engedelmességi kiképzések, a flyball, a kocogás és az apportízozás.

 

Ismerjük meg most egy kicsit részletesebben ezt a nagyszerű kutyafajtát, amire méltán lehetünk büszkék. A következő oldalon folytatom! 

 

Ismerjük meg a <a class="autolinkeles" title="pumi" href="https://www.magyarorszagom.hu/pumi-.html">pumi</a> kutyákat

Eredete

A pumi a 17. vagy 18. században, Nyugat-Magyarországon jelent meg először, ezért magyar származású fajtának számít. A gazdák marhák, juhok és sertések terelésére használták. Dr. Raitsits Emil állatorvos volt az, aki a 20. század elején szerette volna a magyar juhászkutyák legjobb tulajdonságait összeválogatni. Így kezdődött meg a pumik szelektív tenyésztése, és 1920 óta különálló fajtaként kezelték őket.

 

Családfa

A pumi a magyar puli, illetve német és francia juhászkutyák keresztezésének eredménye. Nagy valószínűséggel egy kis terrier is van benne. Az elmúlt 300 év során annyira népszerűvé vált, hogy – mint azt már említettük – külön fajtává nyilvánították hazánkban.

hirdetes

 

Etetés és étrend

A pumi egy fáradhatatlan fajta, ezért olyan táplálékra van szüksége, amivel képes fenntartani ezt a mozgékony és nagyon aktív életvitelt. Jó minőségű fehérjéket és zsírokat tartalmazó prémium száraz eledellel érdemes etetni őket.

 

Ismerjük meg a pumi kutyákat

Nevelés, idomítás

A pumi éber, figyelmes és intelligens fajta. Valójában annyira okos, hogy gond nélkül megérzi, ha gazdája nem eléggé magabiztos, és könnyedén önfejűvé válhat, komoly felfordulást okozva ezzel az otthon életében. Meg kell mutatnod neki, hogy te vagy a domináns tagja a családnak, vagyis a falkavezér, hogy kedvenced tudja, hol helyezkedik el a ranglistán. Neked kell meghoznod a döntéseket és a szabályokat, és biztosítanod, hogy kutyád betartsa azokat.

 

Intelligenciája miatt gyorsan tanuló fajta, és fogékony a különböző tréningekre. Az alapok elsajátítása után ne állj meg, nyugodtan próbálkozz meg összetettebb feladatok betanításával. A pumik kiválóan teljesítenek a mozgékonysági és engedelmességi tréningeken, amelyek kiváló alkalmakat biztosítanak energiájuk levezetésére. Betaníthatók akár kutyatáncra, érzékelésre, áldozatkeresésre és egyéb magas intelligenciát igénylő feladatokra is.

 

Gyakori egészségügyi problémák

A pumi egy egészséges fajta, ami nagyon kevés egészségügyi problémát örökölt felmenőitől. A leggyakoribb ilyen problémák a térdkalács (patella) ficam és a csípő diszplázia.

 

Bunda

A pumikat megtalálod fekete, fehér, többféle szürke és vörösesbarna bundával. Bundájuk általában egyetlen színű és nem mintázott. Könnyedén gondozható bundája miatt a pumi fonott, közepesen hosszú szőre időnként fésülésre vagy kefélésre szorul, hogy a lehető legjobban mutasson.

hirdetes
Ismerjük meg a pumi kutyákat

Mozgásigény

A pumi nem ideális az otthonülők számára. Rengeteg testmozgásra van szüksége, hogy boldog és egészséges maradjon. A pumi leginkább vidéken vagy külvárosi, kertes birtokokon érzi jól magát, és mivel erre tenyésztették, nagyszerűen alkalmazható terelőkutyának, illetve állatok vagy porta védelmezésére – ezek a folyamatos feladatok foglalják le a legjobban, és előszeretettel végzi őket. Szeret kint lenni, ezért sok helyet kell biztosítani számára, ahol futkározhat. Ha belvárosi részen élsz, valami elfoglaltságot kell találnod pumidnak. Jó ötlet rendszeresen sétálni, kocogni vagy túrázni vinni őt. Mindig győződj meg róla, hogy engedelmeskedik ha lábhoz rendeled, mert fontos hogy tudja, hogy te vagy a főnök. Mozgékonyságuk miatt szívesen játszanak a szabadban.

 

Kölykök

Mivel a pumik elővigyázatosak az új emberekkel, a kölyköket amint lehet, társasághoz érdemes szoktatni. A kölyökkutya tréningek, kutyaparkok és az újdonságok bemutatása sokat segít ebben a folyamatban.

 

Súly: 10-15 kiló

Várható élettartam: 12-14 év

Ideális: családoknak gyerekekkel, aktív idősebbeknek és egyedülállóknak, kertes házakba, birtokokra/vidéki területekre (és hasonló, nagy mozgásteret biztosító helyekre).

Természet: energetikus, élénk, szorgos, védelmező

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A szekszárdi borvidék Magyarország... Tovább

Herendi Porcelánmanufaktúra

 Az ország exportjának egyik legfőbb részese a Herendi Porcelánmanufaktúra. 1826-os... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar
X
Kövess minket facebookon!